latinica  ћирилица
16/08/2017 |  09:34 ⇒ 13:23 | Autor: RTRS

Malešević: Nisu zatvarene škole, već područna odjeljenja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ističe da će u školskoj 2017/2018. godini u Srpskoj, kao i prethodne školske godine, raditi 187 centralnih osnovnih škola, ali će umjesto 498 područnih odjeljenja u njihovom sastavu biti 15 manje.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

- Nije došlo do zatvaranja škola, već područnih odjeljenja koja rade u okviru centralnih škola. Pet područnih petorazrednih odjeljenja prestalo je sa radom, jer nemaju nijednog učenika već dvije školske godine, dok je 10 područnih petorazrednih odjeljenja sa jednim ili dva učenika privremeno zatvoreno - pojasnio je Malešević.

Naglasio je da nisu mogle biti sačuvane škole jer nema učenika, ali da se nastojalo da budu zbrinuti zaposleni iz tih područnih odjeljenja kako ne bi ostali bez posla.

- Povezivanje ovog pitanja sa nabavkom vozila za potrebe Ministarstva prosvjete i kulture pokazuje apsolutno nerazumijevanje situacije u obrazovanju, rad javne uprave i veoma je zlonamjerno. Svako od nas mora biti svjestan snage javno izgovorene riječi jer su štete ponekad nenadoknadive - dodao je Malešević, komentarišući proteste pod nazivom "Zatvori škole, kupi audi", koje je organizovao Restart Srpska, uz podršku nekoliko banjalučkih odbornika iz opozicionih partija.

Na pitanje da li je tom ministarstvu zaista neophodno novo vozilo i postoji li mogućnost da se odustane od nabavke, ministar je odgovorio da je kompletna procedura javne nabavke sprovedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

- Imajući u vidu da je "audi" u vlasništvu Ministarstva star 10 godina i da je prešao 440.000 kilometara, kao i da su preveliki izdaci za njegovo održavanje, ušli smo u nabavku novog vozila u skladu sa odlukom o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava Ministarstvu prosvjete i kulture, koju je Vlada donijela u maju na osnovu ranijeg zaključka da će se zamjena automobila za potrebe predsjednika Vlade i ministara vršiti nakon pet godina korištenja - precizirao je Malešević.

Prema njegovim rijačima, Komisija čiji je zadatak bio da sprovede otvoreni postupak javne nabavke, konstatovala je 19. jula da pristigla ponuda zadovoljava kvalifikacione uslove, jer je ponuđač dostavio svu potrebnu dokumentaciju u skladu sa zahtjevima iz tenderske dokumentacije.

- Ugovor s izabranim ponuđačem još nije potpisan, ali ako bismo u ovom trenutku odustali od nabavke vozila, Ministarstvo bi pretrpjelo štetu. S obzirom na to, da su postojeći "audi" koristili ministri prosvjete 10 godina, odlučili smo se za nabavku kvalitetnog automobila, koji će služiti za takve potrebe i narednih desetak godina - kaže Malešević.

Govoreći o primjedbi revizora u izvještaju o poslovanju Ministarstva prosvjete i kulture za 2016. godinu da su Ministarstvo i institucije u njegovoj nadležnosti stvorili obaveze više od raspoloživog budžeta u iznosu od 10,7 miliona KM, Malešević kaže da je u nadležnosti Ministarstva 397 institucija i više od 21.000 zaposlenih, pa se stvorene obaveze, na koje je Glavna služba za reviziju skrenula pažnju čine velikim.

- Ministarstvo izmiruje sve obaveze u skladu sa prilivom sredstava u budžet. Ovdje je riječ o 7,2 miliona maraka koji se odnose na dugovanja prema zaposlenima u prosvjeti i kulturi po osnovu prevoza, jubilarnih nagrada i drugih pomoći od 2011. do 2016. godine. Dugovanja su, u skladu sa Zakonom o platama i Kolektivnim ugovorom, evidentirale obrazovne i ustanove kulture, a ukupan iznos prikazan je u zbirnom izvještaju za Ministarstvo i institucije u njegovoj nadležnosti - naveo je Malešević.

Podsjetio je da je Vlada u aprilu ove godine sa granskim sindikatima potpisala Memorandum o razumijevanju o izmirivanju obaveza iz prethodnog perioda.

- U skladu s tim, do sada su prosvjetnim radnicima isplaćene jubilarne nagrade za period 2011-2014. godina, a u toku je isplata naknada za 2014. godinu - za rođenje djeteta i pomoć u slučaju smrti člana uže porodice. Otpremnine se redovno isplaćuju. Iznos od oko 3,5 miliona maraka odnosi se na dugove prema dobavljačima, od kojih je gotovo polovina bila već plaćena, ali poslije 28. februara, pa je to revizor, ipak, evidentirao - precizirao je Malešević.

Na pitanje zašto to ministarstvo do sada nije obezbijedilo udžbenike za djecu sa poteškoćama u razvoju i kada planira da riješi ovo pitanje, Malešević je napomenuo da je namjera Ministarstva da svakom djetetu u Srpskoj obezbijedi jednake uslove za obrazovanje.

- Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je nekoliko puta raspisivao konkurs za udžbenike za djecu za poteškoćama u razvoju, ali se na taj konkurs nije javio nijedan autor. U pregovorima smo sa Zavodom za udžbenike iz Srbije da od njih preuzmemo udžbenike kao privremeno rješenje dok se ne pojave autori u Republici Srpskoj - pojasnio je on.

Ministar je naveo da je za svaku školu koju pohađaju djeca s poteškoćama u razvoju obezbijeđen po jedan komplet udžbenika kako bi nastavnici mogli da pripreme čas.

Izvor: SRNA