latinica  ћирилица
16/08/2017 |  11:35 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

De Mezijer za opšte mjere protiv izgrednika na stadionima

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer pozvao je danas na preduzimanje oštrih mjera protiv fudbalskih navijača koji se nasilno ponašaju, uključujući zabranu ulaska na stadione.
Tomas de Mezijer - Foto: AP
Tomas de MezijerFoto: AP

Povod za ovu izjavu su problemi na utakmici u baltičkom gradu Rostoku u ponedjeljak, 14. avgusta, koja je bila obilježena bacanjem petardi i baklji.

De Mezijer, koji obavlja i funkciju ministra za sport, rekao je dnevnom listu "Bild" da je nasilje u Njemačkoj u porastu i da o tome svjedoče sukobi sa stotinama povrijeđenih policajaca tokom samita G20 u Hamburgu u julu.

"Govorimo o ozbiljnim krivičnim djelima u nekim slučajevima. Pravosudni sistem mora biti odlučan", rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, jedan pristup mogao bi da bude registrovanje poznatih izgrednika u policiji prije i poslije utakmica ili izricanje zabrane ulaska na stadione.

Nasilje u na stadionu u Rostoku izbilo je kada su navijači berlinske "Herte" počeli da bacaju baklje na navijače domaće "Hanze".

Domaći navijači potom su zapalili "Hertinu" zastavu, koja je ukradena sa stadiona u Berlinu 2014. godine. Zapaljena su i neka sjedišta.

De Mezijer je osudio nasilje i rekao da je sramotno da male grupe "nasilnih anarhista" narušavaju ugled čitavog sporta. On je dodao da timovi i njihovi navijači treba da se distanciraju od nasilnika.

Izvor: SRNA