latinica  ћирилица
16/08/2017 |  15:00 ⇒ 15:10 | Autor: RTRS

Miletić: Vlada da obustavi finansiranje Instituta za nestale BiH

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić danas je u ime Predsjedništva izrazio nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH, poručivši da će od Vlade Srpske tražiti da prestane da finansira takav institut jer nikada nije uspostavio evidenciju nestalih u BiH i nema uspjeha u traženju Srba.
Duško Miletić - Foto: SRNA
Duško MiletićFoto: SRNA

Miletić je istakao da je osnovni problem što Institut nikada nije uspostavio evidenciju nestalih u BiH, što znači da ne znaju koga traže, a primaju "debele" novčane nadoknade.

- Ako nemate spisak nestalih lica onda ne znate koga tražite - rekao je Miletić novinarima nakon sjednice Predsjedništva Boračke organizacije Srpske u Loparama.

On kaže da je Predsjedništvo Boračke organizacije posebno razočarano radom Srba u tom institutu.

- Smatramo da su glavni krivci što su svojim odlukama verifikovali sve one odluke koje idu na štetu srpskih žrtava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu - rekao je Miletić.

Prema njegovim riječima, zloupotrebljavaju se novčana sredstva iako je zakon jasno definisao da svaki entitet plaća čuvanje pronađenih ljudskih ostataka, a ovdje je slučaj da srpski predstavnik potpisuje i daje saglasnost da zajednički novac iz Federacije BiH i Republike Srpske odlazi na čuvanje tih ostataka u Tuzlu.

- Nedavno je takva odluka donesena - da se plati 600.000 KM. Republika Srpska plaća svoje troškove sama i plaća preko Instituta. Imamo i primjere da Institut kaže da je neki pripadnik druge vojske stradao od "zločinačke Vojske Republike Srpske", a upravo Institut nema takvu nadležnost, za takve kvalifikacije. To je niz propusta na štetu Republike Srpske - rekao je Miletić.

On je najavio da će Predsjedništvo Boračke organizacije od Vlade i pisanim putem tražiti da prestane da finansira takav institut.

- To je za nas zlo ako dajemo novac u pogrešne ruke. Način izbora srpskih predstavnika je katastrofalan, jer međunarodne komisije biraju predstavnike Srba da zastupaju srpski narod, a znamo kakvi su to ljudi - rekao je Miletić, navodeći da Boračka organizacija ima podatke da u protekloj godini nijedan nestali Srbin nije pronađen.

Miletić je kao sraman primjer odnosa prema nestalim Srbima naveo ekshumaciju srpskog borca na Ozrenu.

- Došli su na Ozren da ekshumiraju grobno mjesto srpskog borca, a tamo su našli praznu grobnicu - naveo je Miletić.

Osvrćući se na sjednicu Republičkog odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila, koja je održana 10. avgusta u Banjaluci o temi reorganizacije u Institutu i o Međunarodnoj komisiji za nestale, Miletić kaže da je izgleda glavni problem imenovanje direktora, a ne traženje nestalih.

- Boračka organizacija Republike Srpske nikada nije imala predstavnika u tom Institutu i zato tražimo smjene svih koji su do sada bili i protivimo se njihovom načinu izbora - rekao je Miletić i poručio da će Boračka organizacija prekinuti svaku komunikaciju sa članom Upravnog odbora Instituta Momirom Škiljevićem.

Izvor: SRNA