latinica  ћирилица
17/08/2017 |  08:19 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Na 27. koloniji Rakani deset umjetnika (VIDEO)

Izložbom djela nastalih u proteklih sedam dana završena je 27. Likovna kolonija Rakani u čijem radu je ove godine učestvovalo 10 umjetnika.
Novi Grad - 27.Likovna kolonija Rakani - Foto: SRNA
Novi Grad - 27.Likovna kolonija RakaniFoto: SRNA

Ova kulturna manifestacija je značajna i posebna jer je pokrenuta prije 30 godina i opstala je bez obzira na društvena i politička dešavanja u tom periodu, istakao je načelik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

- Može se reći da djela u fundusu Likovne kolonije Rakani predstavljaju retrospektivu umjetnosti Republike Srpske, BiH i regiona na kraju 20. i početkom 21. vijeka - naveo je on.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić rekao je da je nakon ovogodišnje kolonije fundus obogaćen za nove 24 slike. Napomenuo je da u fundusu Rakana ima više od 500 djela zavidnog kvaliteta.

Akademski slikar iz Banjaluke Srđan Kosić, koji je prvi put učestvovao na likovnom saborovanju u Novom Gradu, smatra da su uslovi za rad bili optimalni.

- Djela nastala u koloniji pokazuju različite pristupe, izražaje i forme, zajedno su radili apstraktni i realistični slikari - rekao je Kosić.

Istoričar umjetnosti Siniša Vidaković rekao je da je Likovna kolonija ove godine nastavila tradiciju kvaliteta.

- Umjetnici su svoje poetike prenijeli u novi ambijent i selekcija ovogodišnje kolonije je opravdala kvalitativni nivo - dodao je Vidaković.

- Likovna kolonija Rakani nosi pečat nacionalnog blaga, stručna javnost je upoznata sa kvalitetom kolonije koja je među tri najkvalitetnije u Srpskoj. Za koju godinu Likovna kolonija Rakani preuzeće primat kao najjača, najbolja i najstarija - istakao je Vidaković.

Ove godine, pored rijeke Une, djela su stvarali Milutin Koparanja iz Beograda, Emilija Boroja iz Novog Sada, Marija Spasić i Dejan Stojanović iz Leskovca, Nikolina Beslać i Srđan Kosić iz Banjaluke, Milovan Čikić iz Gradiške, te Sanja Stupar, Danijela Kolindžija i Ivana Blagojević iz Novog Grada.

Na početku kolonije, koju organizuju Kulturno-obrazovni centar i opština Novi Gradi u četvrtak, 10. avgusta, u gradskoj galeriji u Novom Gradu otvorena je izložba djela nastalih na prošlogodišnjem likovnom saborovanju.

Do 25. avgusta u okviru ove izložbe u galeriji će biti postavljena djela Svjetlane Lazić, Dragane Vidljinović, Maje Šolak, Radoslava Tadića, Sanje Stupar, Tatjane Ratković Bosnić, Davora Grabovca, Miodraga Petrovića i Ljubiše Pušca.

Izvor: SRNA