latinica  ћирилица
17/08/2017 |  11:38 ⇒ 12:15 | Autor: RTRS

Sljedeće sedmice javne rasprave o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti

U svih sedam gradova Republike Srpske sljedeće sedmice biće održane javne rasprave o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povrede djece u inostranstvu.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

U ponedjeljak, 21. avgusta, u 10.00 javna rasprava biće održana u Trebinju u Skupštini grada, u utorak, 22. avgusta, u 10.00 časova u Istočnom Sarajevu u zgradi Adiministrativnog centra Vlade Republike Srpske, a u Zvorniku u 15.00 časova u sali Skupštine grada, saopšteno je iz Biroa predsjednika Republike Srpske.

U srijedu, 23. avgusta, slijedi javna rasprava u Bijeljini koja će početi u 10.00 časova u sali Skupštine grada, te u Doboju u 15.00 časova u Skupštini grada.

Rasprava će u biti održana i u Prijedoru u četvrtak, 24. avgusta, u 10.00 časova u Skupštini grada, a u Banjaluci u petak, 25. avgusta, u 10.00 časova u zgradi Gradske uprave.

U raspravi mogu učestovati organi jedinica lokalne samouprave i predstavnici javnog i političkog života, građani, naučne i stručne institucije.

Nacrt zakona objavljen je na zvaničnim internet stranicama Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske.

Ovim zakonom predviđeno je formiranje fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, jer ima veoma rijetkih malignih oboljenja djece koja nije moguće adekvatno tretirati u zdravstevim ustanovama Srpske, niti u ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima posebne ugovore, nego samo u inostranstvu.

Navedenim zakonom trebalo bi biti definisano osnivanje fonda, njegova djelatnost, status i unutrašnja organizacija, te obezbijeđen način prikupljanja i trošenja sredstava za liječenje djece u inostranstvu i kontrola ovog procesa.

Poseban akcenat dat je na aktivnosti humanitarnog karaktera, među kojima su socijalno ugrožene porodice, bolesna djeca, višečlane porodice, porodice kojima je neko stradao u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te donatorske večeri u kojima je prikupljeno pet miliona KM.

Predviđeno je nekoliko izvora finansiranja, a to je poseban doprinos od 0,25 odsto neto plate zaposlenih radnika na dobrovoljnoj bazi, zatim doprinos Saveza opština i gradova, te donacije preduzeća, organizacija i pojedinca.

Izvor: Srna