latinica  ћирилица
17/08/2017 |  11:44 | Autor: RTRS

Zvizdić pozdravio odluku Ustavnog suda BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić pozdravio je odluku Ustavnog suda BiH kojom je kao neosnovana odbijena apelacija Republike Srpske u vezi sa vojnim objektom "Veliki Žep" kod Han Pijeska.

Zvizdić smatra da je, imajući u vidu da su odluke sudova konačne i obavezujuće, sprovođenje ove odluke bezuslovno, bez obzira na, kako je naveo, pravno neutemeljena i politikantska reagovanja koja dominantno dolaze od zvaničnika Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Prema njegovom mišljenju, ova odluka predstavljaće važan korak ka kredibilnoj realizaciji uslova iz Talina i konačnoj aktivaciji Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, "kao sinonimu savremenih standarda, političke stabilnosti i ekonomskog prosperiteta".

Istovremeno će dosadašnje, kao i buduće reakcije na odluku Ustavnog suda, a posebno spremnost na njeno puno sprovođenje, predstavljati podjelu između onih političkih i društvenih koncepcija koje se zalažu za vladavinu prava i osiguranje dugoročne stabilnosti i ekonomskog razvoja i onih politika i pojedinaca koji se samo deklarativno zalažu za evroatlantske integracije i ideju da BiH bude član porodice najrazvijenijih zemalja svijeta, navodi se u saopštenju.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" na Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Pravobranilaštvo Republike Srpske u apelaciji koju je Ustavni sud BiH odbio 6. jula navelo je da je presudama Suda BiH o imovini u Han Pijesku prekršeno pravo na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Presudama Suda BiH koje su donesene 2015. i 2016. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srni je rečeno da nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH o upisu imovine na Han Pijesku.

Izvor: Srna