latinica  ћирилица
17/08/2017 |  12:25 ⇒ 13:18 | Autor: RTRS

Organizacija starješina VRS: Ustavni sud BiH - tipična politička sila

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske smatra da odluka Ustavnog suda BiH kojom je kao neosnovana odbijena apelacija Republike Srpske u vezi sa vojnim objektom "Veliki Žep" kod Han Pijeska pokazuje da je ova institucija postala tipična politička sila u BiH i da stalno donosi odluke protiv Srpske i srpskog naroda.
Vojne starješine - Foto: RTRS
Vojne starješineFoto: RTRS

"Ovom odlukom oduzima se imovina i teritorija Republike Srpske, koja je Dejtonskim mirovnim sporazumom u isključivoj nadležnosti Srpske, a ne bilo kojih zajedničkih institucija BiH", navodi se u saopštenju.

U Organizaciji starješina VRS ocjenjuju da činjenica da su odluku Ustavnog suda BiH pozdravili u Ministarstvu odbrane BiH, Štabu NATO-a i nekim međunarodnim krugovima, govori da se "brižnima" mnogo žuri u realizaciji mape puta ka članstvu BiH u evroatlantskoj Alijansi.

"Ovakva praksa permanentnog donošenja odluka Ustavnog suda BiH protiv Republike Srpske i srpskog naroda pokazatelj je krajnje pristrasnosti sudija ovog suda, koji donosi odluke suprotno Ustavu BiH i relevantnim zakonima, u interesu samo jednog konstitutivnog naroda i moćnih međunarodnih krugova", navode u ovoj organizaciji.

U saopštenju se navodi da se postavlja pitanje svrsishodnosti daljeg učešća sudija iz reda srpskog naroda u ovakvoj pravosudnoj instituciji, koja je postala tipična politička sila u BiH, jer svojim prisustvom samo daju legitimnost nezakonitim i antisrpskom odlukama, kojima se derogira Republika Srpska i brutalno ponižava srpski narod.

Organizacija starješina VRS pruža punu podršku institucijama Republike Srpske u zaštiti ustavne pozicije imovine i teritorije Republike, jer se to ne može nikakvim odlukama, a posebno protivustavnim i nezakonitim aktima Ustavnog suda BiH dodjeljivati bilo kome.

Iz ove organizacije pozivali su srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da svojim odgovornim odnosom zastupaju interese srpskog naroda i spriječe dalje urušavanje Republike Srpske.