latinica  ћирилица
17/08/2017 |  13:25 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Za višenamjenski helikopter 9,4 miliona KM

Vlada Republike Srpske ovlastila je ministra finansija Zorana Tegeltiju da potpiše ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 9.400.000 KM za kupovinu višenamjenskog helikoptera sa najpovoljnijim ponuđačem, NLB bankom Banjaluka.
Vlada RS (foto:vladars.net) -
Vlada RS (foto:vladars.net)

Rok za otplatu tog kredita je šest godina, grejs period je tri godine i uračunat je u rok otplate, kamatna stopa do 2,85 odsto fiksno.

"Način otplate glavnice-poslije isteka perioda odgode plaćanja glavnice u više jednakih šestomjesečnih rata sve do dospijeća posljednje rate kredita i način otplate kamate-polugodišnje sve do dospijeća posljednje rate kredita", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da je Vlada danas usvojila informaciju o sprovedenoj proceduri javne nabavke finansijskih sredstava - dugoročno kreditno zaduženje Srpske za kupovinu višenamjenskog helikoptera /medicinska evakuacija i gašenje požara/ za potrebe Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske je u aprilu ove godine donijela odluku o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera u iznosu od 9.400.000 KM kod domaćih kreditora, a na osnovu Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, Zakona o Vladi Republike Srpske, odluci Vlade o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava.

Ministarstvo finansija Republike Srpske sprovelo je proceduru javne nabavke metodom otvorenog postupka, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, važećim podzakonskim aktima, Budžetom Republike Srpske za 2017. godinu.

Vlada Republike Srpske prihvatila je i informaciju o planiranom održavanju Međunarodnog kongresa slovenskih zemalja u Republici Srpskoj, a inicijativa za održavanje ovog kongresa pokrenuta je prilikom susreta predsjednika Republike Srpske i gradonačelnika Sankt Peterburga.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o izradi Akcionog plana Republike Srpske za realizaciju preporuka Evropske komisije sa prvog Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH.

Cilj Akcionog plana je da se utvrde konkretne mjere i aktivnosti nadležnih institucija Republike Srpske za realizaciju 43 preporuke Evropske komisije sa sastanka Pododbora koje će doprinijeti postizanju ključnih ciljeva utvrđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH i pratećeg akija u oblasti informacionog društva, obrazovanja i obuka, mladih i kulture, zapošljavanja i socijalne politike i istraživanja.