latinica  ћирилица
17/08/2017 |  14:32 ⇒ 14:33 | Autor: RTRS

Bojanu Vuletiću prva nagrada 41. FFS

Prva nagrada 41. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji pripala je Bojanu Vuletiću za film "Rekvijem za gospođu Ј", saopštio je danas žiri.
Mirjana Karanović i Bojan Vuletić (foto: Profimedija) -
Mirjana Karanović i Bojan Vuletić (foto: Profimedija)

Druga nagrada je pripala Vuletu Žuriću za film "Slijepi putnik na brodu ludaka", a treću dijele Dimitrije Vojnov za "Јesen samuraja" i Ivan Marinović za ostvarenje "Igla ispod praga".

Žiri je ocijenio da Vuletićev scenario "hiruški precizno disecira priču o depresiji jedne od nas - žene izgubljene u limbu tranzicije, kojoj, izgleda, nema kraja".

"Bez imalo patetike, sa minimalnim dramaturškim sredstvima, film uspješno generiše jaku emociju, što odavno nismo imali prilike da vidimo i doživimo u našoj kinematografiji", navedeno je u obrazloženju.

Druga nagrada dodijeljena je Žuriću za film "Slijepi putnik na brodu ludaka", u režiji Gorana Markovića uz obraloženje da "scenario nudi novu perspektivu jednog burnog istorijskog trenutka tadašnje Srbije, uz obimno istraživanje autentične građe i uspješnu integraciju fiktivnih likova u narativ".

"Drama posljednjih trenutaka života glavnog junaka postaje paradigma prkosa okupaciji", istakao je žiri.

Treću nagradu dijele Dimitrije Vojnov i Ivan Marinović.

"Јesen samuraja" dobro funkcioniše kao komunikativan omaž žanrovskim filmovima 80-ih godina, sa duhovitim, zapamtljivim replikama i živopisnim likovima koji se snalaze kako znaju i umiju u vremenu koje svodi ljude na robovanje novcu", konstatovao je žiri.

Marinović, prema riječima članova žirija, donosi autentičnu lokalnu aromu, ali na moderan način, sa suptilnim humorom koji u oblandu tranzicijskog vesterna pakuje priču o postepenom otvaranju protagonste prema životu, porodici i mogućnosti sreće.

Specijalna nagrada festivala dodijeljena je filmu "Afterparti" scenariste i reditelja Luke Bursaća, za "eksperimentisanje sa tradicionalnom dramaturškom formom i autentičan, gotovo dokumentarni, prikaz života i priključenija beogradskih klabera".

"Zajedno sa njima voljno tonemo u pakao koji mnogi od nas odbijaju da vide oko sebe", istakao je žiri.

Žiri kritike dodijelio je nagradu "Slavko Lazarević" lista Ilustrovana politika takođe Luki Bursaću za ostvarenje "Afterparti".

"'Afterparti" je veliko iznenađenje ovogodišnje filmske produkcije u Srbiji, scenaristički i rediteljski hrabar i inovativan film koji vješto kombinuje slike i riječi u svojoj priči, hoda po ivici nad liticom društvenih problema i provalijom beznađa u kojima su se našle različite generacije Srbije u tranziciji, ocijenio je žiri.

Ovaj film, prema ocjeni žirija, "kritikuje, a ne osuđuje, upire prstom, a ne vrijeđa i zapravo je bačena rukavica vršnjacima i kolegama, putokaz kako na temu praznih života ne napraviti prazan film".

Žiri grada domaćina 41. Festivala filmskog scenarija dodijelio je repliku rimskog novčića glumcu Milanu Vasiću za izuzetan doprinos afirmaciji festivala.

Festival filmskog scenarija završava se večeras uručenjem nagrada i prikazivanjem van konkurencije filma "Na mliječnom putu" Emira Kusturice.

Izvor: Agencije