latinica  ћирилица
17/08/2017 |  16:40 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Maljković: Srpski sportisti ne smiju s postolja zbog Kosova

Ukoliko se srpski takmičari i oni iz samozvane države Kosovo sretnu negdje na pobjedničkom postolju, moraće na njemu i da ostanu, stav je Božidara Maljkovića. Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije zauzeo je čvrst stav o tom pitanju i neće odustati od njega ni po cijenu smjene.
Božidar Maljković (Foto: N.Negovanović) -
Božidar Maljković (Foto: N.Negovanović)

On je u intervjuu „Nedeljniku“ objasnio zašto Srbi i sportisti iz samozvane države Kosovo moraju da budu na istom postolju ako se na njemu sretnu.

„Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promijeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće mene da otjera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje, bez obzira na to ko je još na tom istom postolju“, naglasio je Maljković.

On je kao primjer naveo slučaj sa nedavne Olimpijade mladih u Đeru.

„Bio sam na tim Olimpijskim igrama i Đorđe Višacki mi kaže: Božo, možemo da imamo veliki problem, a to je da se takmičarka s Kosova u džudu nađe na postolju sa našom takmičarkom. Odluka Vlade Srbije je da predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova — moj stav je bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Đeru, ali ubuduće ako se to desi… Јa sam takav čovjek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta — ne smije nijedan srpski sportista da odlazi sa postolja“, ukazao je Maljković.

Izvor: Sputnjik