latinica  ћирилица
17/08/2017 |  18:09 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Imaju li institucije pravo na kolektivni odmor? (VIDEO)

Problemi moraju da čekaju dok su ministri na godišnjem odmoru- moglo bi se zaključiti kada je riječ o radu Federalne Vlade i Savjeta ministara BiH. Poljoprivrednici, kojima je suša u uništila 50 odsto poljoprivredne kulture, moraće čekati na pomoć kada državnici ponovo sjednu u fotelje.
Imaju li institucije pravo na kolektivni odmor? - Foto: RTRS
Imaju li institucije pravo na kolektivni odmor?Foto: RTRS

Poljoprivrednici u Federaciji još čekaju mjere federalne Vlade zbog suša. Samo u Tuzlanskom kantonu dosadašnja šteta iznosi i do 70 odsto. Vladi su uputili upozorenje kojim zahtijevaju isplatu neisplaćenih premija od skoro 50 miliona KM i dodatnih 15 miliona KM pomoći. U suprotnom, najavljuju proteste, blokadu saobraćajnica i Međunarodnog aerodroma Tuzla.

- Ljudi koji su ušli u proces registracije i koji su se zaposlili sada zbog elementarnih nepogoda trpe i oni sigurno neće biti likvidni na kraju godine - kaže Suad Selimović iz Privredne komore Tuzlanskog kantona.

Nezadovoljni poljoprivrednici u Federaciji na rješavanje problema, ipak, moraće da čekaju dok se ministri entitetske Vlade ne vrate na posao s godišnjih odmora. O aktuelnim problemima ministri su u avgustu raspravljali samo jednom. Odgovore na pitanja kada se završavaju odmori, nismo uspjeli dobiti, jer su nadležni, kako su nam telefonski poručili, na godišnjem odmoru.

Za razliku od Federacije, Vlada Srpske radi uobičajeno. Sve aktivnosti ministarstava, ističu u završavaju se kako je i planirano.

"Vlada Republike Srpske, kao i prethodnih godina u toku ljetnjih mjeseci radi uobičajeno i bez pauze. Svaki član Vlade Republike Srpske ima pravo na godišnji odmor, u skladu sa zakonom, s tim da se o odsustvima vodi računa kako bi bilo obezbijeđeno redovno održavanje sjednica Vlade, kao i nesmetan i kontinuiran rad svih ministarstava u Vladi Republike Srpske", navode iz Vlade.

Muku kolega iz Federacije, dijele i poljoprivrednici u Srpskoj koji bilježe gubitke od oko 300 miliona. Ipak, kažu, zadovoljni su reagovanjem Vlade Srpske.

- Ohrabruje najava da će Vlada odobriti dodatnih 20 miliona KM na postojeći agrarni budžet od 60 miliona KM. To je u principu u saglasnosti sa onim što smo mi na protestima i tražili i pozdravljamo ovakvu odluku - kaže Stojan Marković, Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Međutim, dodatnih 10 miliona opet zavisi od nivoa BiH i još neusvojenog seta zakona o akcizama. Na istom nivou, bio je i problem trgovinskog rata sa Hrvatskom.

Marinković nije zadovoljan. Hrvatska je, kaže, za desetak dana koliko je trajalo povećanja taksi uspjela da spasi svoje poljoprivrednike, zbog čega je i BiH trebalo da postupi recipročno. Za to vrijeme, kako navode federalni mediji, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić bio je na godišnjem odmoru. U Savjetu ministara to demantuju. Tvrde, odsustvo Zvizdića ne utiče na njihov rad.

"U vrijeme neodržavanja sjednica, što je slučaj u protekle dvije sedmice, u Savjetu ministara, u ministarstvima su bila organizovana dežurstva i zamjene tako da je u svakom momentu, po potrebi i u skladu sa nadležnostima bilo moguće reagovati. Naredne sedmice Savjet ministara će, kako je planirano, održati redovnu sjednicu", saopšteno je iz SM BiH.

A kada će narednu sjednicu održati federalna Vlada poljoprivrednici u tom entitetu ne znaju, jer nemaju ni odgovor da li će i kako reagovati na njihove zahtjeve dok su na kolektivnom godišnjem odmoru.