latinica  ћирилица
17/08/2017 |  18:37 | Autor: RTRS

Sebija svađa Bakira i Radončića - Izetbegovićeva supruga jača od koalicije

Eskalacija sukoba između lidera SDA Bakira Izetbegovića i SBB Fahrudina Radončića, nastala je zbog namjere Izetbegovićeve supruge Sebije da se kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, piše "EuroBlic".

Da je ambiciozna supruga sadašnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH glavni uzrok dramatičnog zaoštravanja odnosa između lidera dvije najveće bošnjačke stranke za ovaj list tvrde pojedini analitičari, ali i odlično obaviješteni izvori iz vrha tih partija koji su insistirali na anonimnosti.

Sagovornici ovog lista SDA i SBB tako, između ostalog, tvrde da je višemjesečni otvoreni rat između Izetbegovića i Radončića buknuo nakon što je lider SBB, prema njihovim riječima, dobio provjerene informacije da će Sebija Izetbegović biti kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima sljedeće godine.

- Nedugo nakon toga, Radončić je preko medija počeo sa žestokim napadima na aktuelnu direktorku UKC Sarajevo, koja bi, kako je procijenio, trebalo da mu predstavlja najopasnijeg protivnika u želji da se dočepa fotelje u Predsjedništvu BiH. Zaštitnički nastrojeni Bakir odmah je uzvratio udarac, plasirajući u javnost brojne optužbe na račun lidera SBB – od toga da je Radončić agent srpskih tajnih službi, pa sve do toga da šef SBB tvrdi da su Bošnjaci krivi za početak rata u BiH – ističu sagovornici ovog lista.

Inače, zanimljivo je da je lider SBB prije nekoliko dana skoro direktno potvrdio da njegov posljednji sukob sa Bakirom Izetbegovićem vuče korijene zbog Sebijine namjere da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH.

- Izetbegović već mjesecima prljavo i nemoralno javno laže i želi u interesu predsjedničke kandidature svoje supruge Sebije ukaljati moju ličnost i veliki životni rezultat – izjavio je Radončić za pojedine medije.

Politička analitičarka, Ivana Marić, za EuroBlic kaže da se u sarajevskoj političkoj “čaršiji“ već dugo priča o tome da će Sebija Izetbegović biti kandidat SDA za nasljednika njenog supruga u fotelji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

- Zanimljivo je da Bakir Izetbegović u posljednje vrijeme, kada ga mediji pitaju o tome da li će Sebija biti kandidat, to više ne demantuje kao što je ranije radio, već kaže da će o tome odlučiti stranački organi – kaže Marićeva.

Osim raspada koalicije s Radončićem, lidera SDA bi ambicije njegove supruge mogle skupo koštati i po pitanju očuvanja partijskog jedinstva.

Naime ovaj list je još sredinom maja objavio da u SDA bjesne žestoki sukobi zbog Sebijine namjere da naslijedi Bakira u fotelji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Izvori ovog lista tvrde da je za tu kandidaturu zainteresovan i sadašnji predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, koji, prema riječima sagovornika EuroBlica, uživa podršku značajnog dijela članstva u SDA.

Izvor: Euroblic