latinica  ћирилица
28/08/2017 |  10:37 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Pavelić sklonio Titov trg

Proustaški političari postigli su svoj cilj - ukinuli su i zvanično ime Trga maršala Tita u Zagrebu, a uskoro se može očekivati i davanje ulicama i trgovima imena ustaša iz doba Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, navode liberalni hrvatski portali.

"Telegram" tako tvrdi da su Zlatan Hasanbegović i Bruna Esih, sa zajedničke liste za grad Zagreb, koji su sada glavni kadrovi za promjene imena ulica i trgova - simpatizeri nekih ustaških stavova, ali da, još uvijek, ne smiju da javno i otvoreno da hvale NDH.

Nesporno je da je Јosip Broz Tito bio i zločinac, ali samo potpune istorijske neznalice mogu tvrditi da nije bio "jedan do najvećih hrvatskih državnika", navodi portal.

Među idejnim zagovornicima i izvršiocima projekta preimenovanja jednog od centralnih zagrebačkih trgova jesu otvoreni "endehazijski nostalgičari", koji su se kao klinci fotografisali sa proustaškom ikonografijom.

Djelovanje Hasanbegovića i Esihove dokazuje da je riječ o radikalnoj hrvatskoj desnici, koja se nikad nije, i možda nikad neće, pomiriti s konceptom Hrvatske kao liberalne, građanske i sekularne države.

To je Hrvatska koja ne priznaje da je građanin važniji od svoje etničke pripadnosti, već godinama, ohrabrena dobrim rezultatima "konzervativne revolucije", pokušava da reafirmiše pojedine segmente ustaške NDH.

Titov trg preimenovan je lobiranjem, inicijativama i argumentima proustaških političara.

Najjednostavnije rečeno, Tita je sa trga "maknuo Pavelić", navodi se u tekstu.

Izvor: SRNA