latinica  ћирилица
31/08/2017 |  13:58 ⇒ 16:48 | Autor: RTRS

"Zavetnici": Nastavak pokušaja destabilizacije Srpske

Srpski sabor "Zavetnici" saopštio je danas da su došli do saznanja da se "u narednom periodu planira niz subverzivnih aktivnosti koje imaju za cilj destabilizaciju Republike Srpske".
"Zavetnici" - Foto: RTRS
"Zavetnici"Foto: RTRS

U saopštenju se dodaje da se, "prema njihovim pouzdanim informacijama, prozapadne strukture u BiH i unitarističke vlasti u Sarajevu pripremaju da širom Srpske insceniraju ulične nemire u akciji pod nazivom 'Јesenji udar'".

"Iza organizacije ovog scenarija stoje pojedine strane obaveštajne službe, ali i nevladine organizacije kojima direktno upravlja iskompromitovani ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, jedan od glavnih predvodnika udara na Republiku Srpsku i pokušaja nasilnog svrgavanja njenog legitimno izabranog državnog rukovodstva", navodi se u saopštenju.

"Zavetnici" tvrde da će, prema njihovim saznanjima, "logističku podršku ovom planu pružiti i pojedine opozicione stranke iz Republike Srpske, partneri Bakira Izetbegovića u vlasti u Sarajevu - SDS, PDP, NDP, kao i pojedini mediji koji se nalaze pod njihovom kontrolom".

U saopštenju se dodaje da "Zavetnici" već godinama unazad upozoravaju na metode podrivanja samostalnosti i integriteta Republike Srpske kako spolja tako i iznutra.

"Zavetnici" ističu da je "krajnja namera Zapada da izdejstvuje reviziju Dejtonskog sporazuma kako bi se ukinula samostalnost Republike Srpske, a srpski narod lišio svoje istorijske državotvornosti".

"Očigledno je da je rukovodstvo u Banjaluci prepoznato kao najveća smetnja centralističkim krugovima u Sarajevu okupljenim oko Bakira Izetbegovića i Ćamila Durakovića koji su spremni na sve kako bi u potpunosti ugasili Republiku Srpsku. Državno rukovodstvo Srpske godinama uspešno odoleva permanentnim pritiscima, ali priprema uličnih nemira zahteva sveobuhvatne mere predostrožnosti", dodaje se u saopštenju.

"Zavetnici" upozoravaju da se "ne sme dozvoliti narušavanje volje građana Republike Srpske i da je jedina legalna i legitimna ona vlast koju je izabrao narod".

Predstavnici Pokreta "Odgovor", koji predvodi bivši načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, pozvali su juče ministra bezbjednosti Dragana Mektića da reaguje s ciljem, kako kažu, sprečavanja mogućih sukoba na ulicama Banjaluke u narednim danima, s obzirom da se nastavlja podgrijavati atmosfera između SNSD-a i stranaka opozicije.

"Mišljenja su da je potrebno pojačati mjere bezbjednosti u krugu Narodne skupštine Republike Srpske da se ne bi ponovio makedonski scenario", navode iz Pokreta "Odgovor", pozivajući Mektića i Agenciju za istrage i zaštitu BiH da preduzmu mjere zaštite.

Izvor: Srna