latinica  ћирилица
05/09/2017 |  11:32 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Od oktobra skuplji hljeb? (VIDEO)

Zbog posljedica ovogodišnje suše, mlinari i pekari u Srpskoj od oktobra očekuju poskupljenje brašna i hljeba.
Hljeb - Foto: ilustracija
HljebFoto: ilustracija

Mlinari tvrde da će cijena brašna biti veća za oko trideset procenata, dok pekari kažu, vekna hljeba od oktobra, u prosjeku biće skuplja od pet do deset pfeniga.

Suša je ovog ljeta poharala region.

Sve više uzima danak, pa se očekuje poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

Od oktobra se očekuje i poskupljenje brašna i hljeba.

- Za naše sugrađane i dalje su cijene dosta visoke tako da i sa ovim novim poskupljenjem, ako će ga biti, ne vjerujem da će biti zadovoljni, kaže trgovac u pekari, Žana Radnović.

Mlinski proizvodi od početka žetve skuplji su za oko sedam odsto.

Rod pšenice nije podbacio zbog suše, kao što je slučaj sa kukuruzom.

Zbog manjka roda kukuruza, značajne količine pšenice završiće kao stočna hrana, a cijena kukuruza diktiraće konačnu cijenu pšenice i brašna.

- Teško je reći, s obziromna to da je u pitanju berzanska roba a berze mogu da reaguju na različite načine. Očekujem da to poskupljenje neće preći tridesetak procenata, ističe Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske.

Zbog povećanja cijena pšenice i kukuruza na svjetskom tržištu u oktobru bi, u pekarama širom Srpske, moglo doći i do poskupljenja hljeba.

- Ukoliko taj rast pređe cijenu od 60 feninga, onda se može desiti da neki od proizvođača promijene svoje prodajne cijene i to ne bi trebalo da bude više od pet do 10 feninga, naveo je Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske.

U prijedorskom Udruženju za zaštitu potrošača protive se pokupljenju hljeba.

Poručuju – koplje se ne smije lomiti na krajnjem potrošaču.

- Suuša je bila, velike štete su nastale, znači sve to je u redu. Treba da se preduzmu mjere da se pomogne poljoprivrednicima da se saniraju te štete, a ne da ispašta krajnji potrošač, kaže Zoran Petoš, Udruženje građana "Don" Prijedor.

Vreća od 25 kilograma brašna, nakon poskupljenja, koštaće oko 17 maraka, a vekna hljeba oko marku i trideset pfeniga.