latinica  ћирилица
06/09/2017 |  11:38 ⇒ 15:10 | Autor: RTRS

Milinović: Odluka RAK-a nema zakonsko uporište

Generalni direktor RTRS-a, Draško Milinović rekao je danas na konferenciji za medije da odluka Regulatorne agencije za komunikacije BiH o kažnjavanju naše medijske kuće nema zakonskog osnova.
Draško Milinović, generalni direktor RTRS - Foto: RTRS
Draško Milinović, generalni direktor RTRSFoto: RTRS

Govoreći o tvrdnji direktora RAK-a Predraga Kovača da odluka o kažnjavanju RTRS-a ima zakonski osnov, Milinović je rekao da je to  elementarno nepoznavanje prava i da ta odluka nema uporište u zakonu.

Ponovio je da RAK prisiljava Јavni servis Republike Srpske da opremu u svome vlasništvu daje na korišćenje trećim licima bez naknade.

- Riječ je o imovini RTRS-a i Republike Srpske i mi u ovome vidimo primjenu sile od strane organa iz Sarajeva na imovinu Srpske - rekao je Milinović.

Podsjećamo, RAK je od naše medijske kuće tražio da opremu u svom vlasništvu, bez naknade, ustupi na korišćenje trećim licima. Zbog njenog nepoštovanja, izrekli su drakonsku kaznu od 45.000 KM RTRS-u i 15.000 KM generalnom direktoru, kao odgovornom licu. Konkretno, prema odluci RAK-a, opremu na predajniku Kozara trebalo je da ustupimo prnjavorskoj Televiziji K3, bez naknade. Istovremeno, našu medijsku kuću, samo održavanje opreme za prenos i emitovanje digitalnog programa, mjesečno košta 170.000 KM.

Milinović je danas istakao da RTRS sa televizijom K3 ima dugogošnju saradnju i da mu je žao što je ova televizija u ovom slučaju postala kolateralna šteta.

Ranije danas, direktor RAK-a je na konferenciji za medije rekao da će ova agencija iskoristiti sva pravna sredstva da odluka o kažnjavanju bude sprovedena.

Kovač ne isključuje ni mogućnost da odluka bude prinudno sprovedena uz asistenciju policijskih agencija. Kovač demantuje tvrdnje rukovodstva RTRS-a da odluka nije pravno utemeljena.