latinica  ћирилица
07/09/2017 |  10:43 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Skinuta ustaška spomen-ploča u Јasenovcu već postavljena u Novskoj (FOTO)

Ploča HOS-a s natpisom "Za dom spremni", koja je prije podne skinuta u Јasenovcu, postavljena je u Novskoj, javili su hrvatski mediji.
Uklanjanje ploče u Јasenovcu (Foto: Twitter) -
Uklanjanje ploče u Јasenovcu (Foto: Twitter)

Ploču su u Јasenovcu skinuli radnici komunalnog poduzeća "Novokom" iz Novske, a prije 14.00 časova je postavljena u Novskoj.

Pred pločom sa ustaškim pozdravom cijelu noć je dežurala grupa veterana, a prilikom njenog skidanja nije bilo incidenata.

Ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!" skinuta je nakon višemjesečnog pritiska srpskih i jevrejskih udruženja, te dijela medija u Hrvatskoj i EU.

Nakon skidanja ploče, u Novskoj je održana konferencija za novinare HOS - a na kojoj je ponovljeno da se ova stranka neće odreći ni ploče ni ustaškog pozdrava "za dom spremni".

Marko Skejo, jedan od članova HOS - a koji je učestvovao na ovoj konferenciji rekao je da je, nakon afere sa spomen - pločom, ovaj ustaški pozdrav sada legalizovan u Hrvatskoj jer su dobili rješenje o registraciji od Ministarstva uprave, čime je ponovo potvrđen grb u kome se pominje taj pozdrav.

Uz konstataciju da je legalizacija ustaškog pozdrava bio uslov za skidanje ploče, govorio je i o vezama HOS - a sa ratnim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom. 

"Kad sam rekao "Za poglavnika", kad je napadnuta Hrvatska, mi smo se ustali i pozdravljali vojskovođu Tuđmana 'Za poglavnika', rekao je Skejo.

Spekuliše se da su HOS-ovci postigli dogovor sa vladom Andreja Plenkovića da se ploča izmjesti iz Јasenovca, a kao vjerovatna lokacija spominje se Novska. Na osnovu ovog dogovora, sa ploče neće biti uklonjen ustaški pozdrav.

Izvor: Srna/Indeks