latinica  ћирилица
07/09/2017 |  12:11 | Autor: RTRS

Savčić: Insistiraćemo i dalje na uplati ratnog staža borcima

Boračka organizacija Republike Srpske insistiraće i dalje na uplati duplog ratnog staža demobilisanim borcima Vojske Republike Srpske kako bi mogli da ostvare pravo na penziju, izjavio je predsjednik ove organizacije Milomir Savčić.
Milomir Savčić u Zvorniku - Foto: RTRS
Milomir Savčić u ZvornikuFoto: RTRS

 "Pitanje ratnog duplog staža mora se regulisati zakonskim ili podzakonskim aktima. Moramo znati da li taj staž postoji ili ne", rekao je Savčić.

On kaže da se to, između ostalog, odnosi na oko 3.500 demobilisanih boraca koji su stariji od 65 godina i nemaju 15 godina radnog sataža, kao i na borce koji imaju 35 godina radnog staža, a nije im uplaćen ratni staž i ne mogu ostvariti pravo na starosnu penziju.

Savčić je rekao da su pitanja duplog ratnog staža, statusa Boračke organizacije, kao i problemi u procesu traženja nestalih Srba u BiH bili glavna tema jučerašnjeg sastanka predstavnika BORS-a sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da porodice poginulih iz Srpske neće odustati od zahtjeva za reformom Institita za nestala lica BiH, koja podrazumijeva da bez saglasnosti entiteta nema kadrovskih promjena u Upravnom odboru Instituta. On kaže da je o ovim zaključcima juče upoznao premijera Srpske.

Izvor: SRNA