latinica  ћирилица
07/09/2017 |  12:25 | Autor: RTRS

Ponovo otkazana sjednica kosovskog parlamenta

Konstitutivna sjednica parlamenta samoproglašenog Kosova prekinuta je zbog nedostatka kvoruma.
Parlament Kosova - Foto: ilustracija
Parlament KosovaFoto: ilustracija

Predsjedavajući Adem Mikulovici rekao je da je sjednica prekinuta i da će najvjerovatnije biti nastavljena u 14.00 časova, budući da na jutrošnje zasjedanje nisu došli poslanici iz redova koalicije PAN, Srpske liste i manjinskih zajednica.

"Poslanička grupa koalicije PAN dostavila je obavještenje da ima potrebnu većinu za izglasavanje predsjednika parlamenta. Zatražili su da sjednica bude održana u 10.00 časova. Kako ni posle skoro sat i po vremena čekanja nisu ušli u salu odlučio sam da sjednicu prekinem i njen nastavak zakažem za 14.00 časova", naveo je Mikulovici, najstariji poslanik.

Rukovodstvo koalicije PAN kasno sinoć je sklopilo sporazum sa Srpskom listom, prema kojem je Srpskoj listi, uz Ministarstvo za zajednice i povratak i Ministarstvo lokalne administracije, pripalo i Ministarstvo poljoprivrede, koje je prethodnim sporazumom između PAN koalicije i Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija bilo dodijeljeno Pacolijevoj stranci.

Uprkos postignutom sporazumu sa Srpskom listom, prema nezvaničnim saznanjima, jedan od razloga nedolaska poslanika PAN-a na jutrošnji nastavak sjednice je pokušaj Ramuša Haradinaja da ubijedi poslanike Demokratskog saveza Kosova da podrškom njegovoj kandidaturi za premijera izglasaju vladu široke koalicije koju bi činili svi poslanici, izuzev poslanika iz redova "Samoopredjeljenja".

Izvor: Srna