latinica  ћирилица
07/09/2017 |  12:49 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Sankt Peterburg - Delegaciji NSRS poklonjena kopija lista Miroslavljevog jevanđelja

Uprava Ruske nacionalne biblioteke iz Sankt Peterburga poklonila je danas Narodnoj skupštini Republike Srpske digitalno izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, a predstavnici Ruske akademije nauka iz tog grada autentičnu kopiju Povelje Kulina bana.
Nedeljko Čubrilović prima poklone u Sankt Peterburgu - Foto: RTRS
Nedeljko Čubrilović prima poklone u Sankt PeterburguFoto: RTRS

"Veoma je dragocjeno što smo u Ruskoj nacionalnoj biblioteci imali ekskluzivnu priliku da vidimo original 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, a u Biblioteci Ruske akademije nauka original Povelje bana Kulina koja se čuva u Sankt Peterburgu, a čija se dva mlađa prepisa nalaze u Dubrovniku. To je najznačajniji i najljepši spomenik srpskog jezika, a još važnije je što smo dobili autentičnu kopiju Povelje Kulina bana, važne u jezičkom, pravnom i istorijskom smislu za srpski narod i druge narode koji žive u BiH", rekao je Čubrilović, kojem su danas uručene kopije vrijednih istorijskih dokumenata.

On je objasnio da je, prema riječima stručnjaka, nedvosmisleno da je povelja pisana ćirilicom, srpskim narodnim govorom i da je nastala 29. avgusta 1.189 godine. Naveo je da podaci iz Miroslavljevog jevanđelja i Povelje Kulina bana govore o hiljadugodišnjem kontinuitetu razvoja srpskoj jezika i pisma, te dokazuju postojanje dobrosusjedskih odnosa i pripadnost hrišćanskoj civilizaciji naroda tadašnje Bosne.

Čubrilović je dodao da je višestruko značajno što je sačuvan dokument koji govori o odnosima Dubrovačke Republike i srednjovijekovne Bosne, te da je Povelja Kulina bana, osim diplomatskog i političkog značaja, važna za proučavanje istorije srpskog jezika i kulture.

Delegacija parlamenta Srpske posjetila je Rusku nacionalnu biblioteku i Biblioteku Ruske akademije nauka i sa rukovodstvom ovih institucija razgovarala o unapređenju naučne i kulturne saradnje. U delegaciji Narodne skupštine u Sankt Peterburgu su i predsjednik skupštinskog Odbora za finansije i budžet Željka Stojičić, predsjednik Odbora za nauku, obrazovanje i kulturu Danijela Mrda i generalni sekretar Marko Aćić.

Izvor: SRNA