latinica  ћирилица
07/09/2017 |  14:39 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Inicijativa za formiranje poslaničke grupe prijateljstva Vojvodine i Srpske

Poslanička grupa Srpske napredne stranke u Skupštini AP Vojvodine podnijela je danas inicijativu za formiranje grupe prijateljstva koju bi činili poslanici vojvođanskog parlamenta i Narodne skupštine Republike Srpske, a bavila bi se identitetskim pitanjima.
Poslanička grupa SNS u Skupštini AP Vojvodine - Foto: SRNA
Poslanička grupa SNS u Skupštini AP VojvodineFoto: SRNA

Šef Poslaničke grupe SNS-a u Skupštini AP Vojvodine Milenko Јovanov istakao je da će realizacijom inicijative u potpunosti biti institucionalizovana saradnja Republike Srpske i AP Vojvodine, podsjećajući da već postoji protokol o saradnji Vlade Srpske i Pokrajinske vlade.

- Došlo je vrijeme da moramo intenzivno razgovarati o identitetskim pitanjima, odnosno očuvanju srpskog jezika, kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji. Ta grupa baviće se i pitanjima razvoja privrede, kao i stalnog zajedničkog nastupa pred tijelima EU i regiona - naveo je Јovanov.

On smatra da je prirodno da Republika Srpska bude prvi partner AP Vojvodini.

- Nema ničeg normalnijeg i prirodnijeg od toga da Republika Srpska bude na prvom mjestu kada je riječ o regionalnoj saradnji. Čast svim drugim regijama sa kojim Vojvodina sarađuje, ali sa Srpskom nas vežu duboke i bliske rođačke, prijateljske i svake druge veze - naglasio je Јovanov.

Prema njegovim riječima, postoji osnovana mogućnost da se i poslanici drugih stranaka priključe grupi prijateljstva.

- Predložili smo da svi poslanici koji žele mogu da se priključe poslaničkoj grupi prijateljstva Srpske i Vojvodine. Odluka o tome je na skupštinskom Odboru za međuregionalnu saradnju. Ukoliko taj prijedlog bude prihvaćen, a u to ne sumnjam, očekujem da se grupi prijateljstva priključi i veliki broj poslanika svih stranaka vojvođanske Skupštine - rekao je Јovanov.

Vlade Republike Srpske i AP Vojvodina trebalo bi da krajem septembra potpišu protokol o saradnji.

U dokumentu su kao oblasti posebno značajne za saradnju Srpske i Vojvodine istaknuti privreda i preduzetništvo, nauka, kultura i tehnološki razvoj, kao i zajedničko djelovanje razvojnih agencija sa ciljem privlačenja sredstava iz fondova EU.

Izvor: SRNA