latinica  ћирилица
07/09/2017 |  15:09 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Odlikovanja porodicama poginulih boraca za regiju Gradiška (VIDEO)

U Gradišci su uručena odlikovanja porodicama 26 poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja opština Gradiška, Prnjavor i Laktaši, a koje je posthumno odlikovao predsjednik Republike Milorad Dodik.
Gradiška - postuhmna odlikovanja - Foto: RTRS
Gradiška - postuhmna odlikovanjaFoto: RTRS

Za Dragicu Gvozdenac, majku poginulog borca na Vozućoj, čiji su posmrtni ostaci pronađeni poslije sprovedene DNK analize, Medalja zasluga za narod je dokaz da porodice poginulih nikad neće biti zaboravljene.

- Sahranila sam ga sada i kako vidite ostala sam sama. Nemam ni njega a da je živ već bih unuče umala. Ubijen je u 25. godini, priča Dragica.

Republika Srpska i programima materijalne podrške i stambenog zbrinjavanja nastoji se na dostojanstven način odužiti porodicama poginulih boraca.

- Јa sam kao sin poginulog borca dobio sredstva iz programa samozapošljavanja za otvaranje zanatske radnje i dobio sam podsticaje tako da radim privatno i borim se, kaže Miolorad Јotić iz Prnjavora.

Boračke kategorije su u fokusu interesovanja i lokalnih zajednica.

Iako se punjenje budžeta ostvaruje sa dosta poteškoća, sredstva za ovu populaciju se ne umanjuju.

- Sva ona smanjenja koja smo imali kroz budžet smo otprilike smanjivali na nekim drugim stavkama i potrudili smo se da to ne bude na teret boračke populacije, pojašnjava Miroslav Kodžoman, zamjenik načelnika opštine Laktaši.

Predsjednik Republike Srpske je posljednjih nekoliko godina posthumno odlikovao oko 1.400 boraca Vojske Republike Srpske poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Siniša Karan, izaslanik predsjednika Republike Srpske, istakao je da je obaveza svih nas da gradimo bolju i ljepšu Republiku Srpsku u miru, dostojanstveno i da ćemo se na takav način odužiti onima koji su dali svoj život za Republiku Srpsku.

Posthumna odlikovanja danas su uručena porodicama 12 poginulih boraca iz Prnjavora, 11 iz Gradiške i tri iz Laktaša.