latinica  ћирилица
07/09/2017 |  15:42 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Špirić: Odluka RAK-a najsramnija od potpisivanja Dejtona

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da je odluka Regulatorne agencije za komunikacije BiH o novčanom kažnjavanju RTRS-a najsramnija koja je donesena od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

- Od Dejtona do danas ovo je najsramnija odluka predstavnika vlasti iz reda SDS-a u Sarajevu. Ovo je direktno sprovođenje politike SDS-a na podrivanju institucija Republike Srpske, u ovom slučaju direktno RTRS-  izjavio je Špirić novinarima u Sarajevu.

Ono što posebno smeta, kaže Špirić, jeste da dojučerašnji potpredsjednik SDS-a /direktor RAK-a Predrag Kovač/ poziva policijske agencije sa nivoa BiH da učestvuju u sporvođenju odluke koja niti je pravno ispravna, a ni moralno i ljudski ne može izdržati probu vremena.

- Nemam ništa protiv samostalnosti agencija na nivou institucija BiH na koje se oni pozivaju, ali imam protiv toga da se krše zakoni i da prestavnici Srba iz Republike Srpske prerastaju u osvetničke horde prema Srpskoj i njenim institucijama - naglasio je Špirić.

Govoreći o situaciji u Parlamentarnoj skupštini BiH, Špirić je ocijenio da je ona nešto gora nego što je bila, jer ne postoji strateška parlamentarna većina nego trgovačka većina.

- Formira se većina kad kome od tih partnera zatreba neki ustupak vezano za zapošljavanje, namještanje tendera i zapošljavanje direktora koji su stranački vezani za predstavnike partija koje su u trgovačkoj koaliciji. Sve više dolazimo u vrijeme kada će i ta trgovčka većina sve slabije biti vidljiva. Vrijeme do izbora biće "kotrljanje u blatu" - naglasio je Špirić.

On smatra da su trgovačke koalicije mnogo stabilnije od strateških koalicija.

- Kad šefovima treba trgovina oni imaju tu koaliciju, kad građanima treba rezultat onda njega nema. To je osnovna odlika aktuelne koalicije na nivou BiH - kaže Špirić.

Komentarišući situaciju oko Pelješkog mosta, Špirić smatra da ima mnogo politikanstva i galame i na kraju "svi vukovi budu siti, a sve ovce na broju".

On je rekao da je bio u pravu kada je upozoravao da u BiH stasaju paralelni sistemi, a da je obavještajni sektor izvan parlamentarne kontrole i da je zbog toga smijenjen iz parlamentarne Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA.

- Ovdje ne postoji volja da se taj sketor parlamentarno nadzire. Kada smo prvi put pokušali da nadziremo taj sektor došlo je do loših odnosa u Komisiji - naglasio je Špirić.

On upozorava da institucije podrivaju institucije.

- Živimo u zemlji u kojoj glavni tužilac traži zaštitu od predstavnika institucija vlasti. To je apsurd, to je neviđeno u bilo kojoj zemlji svijeta. Postoje strukture koje bi da imaju i svoj obavještajni sektor, svoj sud i tužilaštvo i da počne "Ivkova slava" pred izbore - ističe Špirić.

On smatra da pojedinci žele da se dovede novi glavni tužilac koji će da hapsi po nalogu "trgovačke koalicije".

- Plan je - hapsiti pred izbore da bi se bilo kako došlo do izbornog rezultata. To je plan koji se priprema i u tome učestvuju paralelne institucije na koje sam ukazivao i mislim da ulazimo u mnogo zaoštreniju situaciju - upozorio je Špirić.

Izvor: SRNA