latinica  ћирилица
07/09/2017 |  15:53 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Planovi za saniranje posljedica požara u Hercegovini (VIDEO)

U katastrofalnim požarima ovog ljeta u Trebinju je izgorjelo 9.100 hektara, a štete su procijenjene na milion i 272 hiljade maraka.
Trebinje - šume - Foto: RTRS
Trebinje - šumeFoto: RTRS

O saniranju posljedica i naknadi razgvarali su predstavnici gradske uprave Trebinja i Šuma Srpske.

Definisan je detaljan plan obnavljanja opožarenih površina, a novčana pomoć stići će od Šuma Srpske i resornog ministarstva.

U planu je i apliciranje za međunarodne projekte iz oblasti zaštite zelenih površina.

Nakon požara ostali su pustoš i višemilionske štete.

Saniranje posljedica požara prioritet su lokalne zajednice i Šuma Srpske, ali taj posao se mora obaviti studiozno uz savjete stručnjaka.

Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja, kaže da je prioritet nadoknada dirketne štete, tamo gdje je vatra nanijela šetu ljudima.

Opožarene pvršine treba ponovo zazeleniti, a zbog suše kakava se na pamti u posljednje četiri decenije, taj će postupak biti skuplji nego u drugim dijelovima Srpske.

Šume Srpske su već obezbijedile oko 250.000 maraka, a novčana pomoć će se tražiti i od resornog ministarstva.

- Treba taržiti da Ministarstvo iz sredstava za produkciju veći dio tog kolača uputi u Hercegovinu, a i Šume će sigurno uplatiti značajna novčana sredstva, ističe Risto Marić, direktor Šuma Srpske.

Obnavljanje uništenog tla neće biti ni lak ni kratkotrajan proces, a kulture moraju biti prilagođene klimatskim uslovima u Hercegovini, upozoravaju stručnjaci.

U postojećem rasadniku u Trebinju uložiće se dodatna sredstva za proizvodnju sadnice za zazeljenjavanje goleti.

- Imamo sadnice koje će biti upotrijebljene već za jesenju sadnju, a plan je da se do kraja godine podigne plastenik za proizvodnju oko milion sadnica, navodi Branko Tasovac, direktor Centra za gazdovanje kršem, Trebinje.

Biljana Marković, predsjednica Nadzornog odbora ЈP Šume Srpske, ističe da je potrebno aplicirati za međunarodne projekte i u saradnji sa lokalnom zajednicom rješavti trajno problem zaštite i obnove tla u Hercegovini.

Plan je da se u rasadniku proizvode i kulture za uređenje zelenih površina i druge namjene, koje će biti dostupne ne samo za tržište Srpske.

Nadležni namjeravaju da kroz rad Centra za gazdovanje kršem, svake godine organizuju dvije volonterske akcije pošumljavanja, i da se zaštiti zelenih površina u budućnoisti posveti više pažnje.