latinica  ћирилица
07/09/2017 |  17:08 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Uragan"Irma" odnio najmanje 11 života (VIDEO)

Najmanje 11 osoba je poginulo u oluji "Irma", koja je pogodila nekoliko ostrva na Karibima, saopšteno je iz američkog Nacionalnog centra za uragane.
Ostrvo Barbuda uništio uragan "Irma" - Foto: Screenshot
Ostrvo Barbuda uništio uragan "Irma"Foto: Screenshot

Najmanje jedanaest ljudi, među kojima i jedno dvogodišnje dete, izgubilo je život u naletu uragana Irma koji je ostavio pustoš širom Kariba. Oluja je pogodila nekoliko malih ostrva na sjeveru Kariba, uključujući Barbudu, Sent Martin i Djevičanska ostrva.

Sa vjetrovima brzine 295 kilometara na čas, koja traje već 33 sata, Irma je oluja sa najdužim trajanjem i najvećim intenzitetom ikada izmjerenim, saopštila je danas francuska meteorološka služba.

Snimci iz vazduha najbolje pokazuju koliko je Irma bila razorna. Praktično ni od jednog objekta na zemlji nije ostalo više od temelja.

Vlasti u Dominikanskoj Republici naredile su evakuaciju stanovništva, nakon što su iz NHC saopštili da se oluja pomjera sjeverozapadno od obale ove države.

Uragan bi u ponedjeljak mogao da pogoditi američke savezne države DŽordžiju i Јužnu Karolinu, zbog čega su guverneri  izdali upozorenja za područja na obali.

Evakuacije na Floridi su počele, a građanima se savjetuje da sa sobom ponesu tri galona vode po osobi, što je dovoljno za tri dana, gotovinu jer banke i bankomati vjerovatno neće imati struju, dokumenta, lijekove, hranu, ćebad...

- Takav intenzitet, tako dug vremenski period, još nikada nije viđen u satelitskoj eri, koja je počela sedamdesetih godina prošog vijeka - rekao je Etijen Kapikijan iz Meteo Fransa.

Vlasti Floride donijele su odluku o gašenju dvije nuklearne elektrane ukoliko Irma ostane na putu prema području na kojem se te elektrane nalaze.

Izvor: Agencije