latinica  ћирилица
07/09/2017 |  18:34 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Sve glasnija upozorenja iz Evrope o povećavanju broja islamskih radikala u BiH (VIDEO)

Iako obavještajne službe u BiH i dalje ignorišu opasnost od islamskog ekstremizma, sve su glasnija upozorenja iz Evrope o povećavanju broja islamskih radikala u BiH.
Globus o radikalizmu - Foto: RTRS
Globus o radikalizmuFoto: RTRS

Prema pisanju zagrebačkog Globusa, hrvatske obavještajne službe procjenjuju da ih je u BiH od 5.000 do 10.000.

Na reagovanje iz Sarajeva nije trebalo dugo čekati.

Bakir Izetbegović to je nazvao islamofobičnim napadima, tvrdeći da se problem radikalizacije rapidno smanjuje.

U tome ga je podržao i ministar bezbjednosti, Dragan Mektić.

Јoš se nije slegla prašina koju je podigao prošlonedjeljni intervju u Globusu bivšeg šefa obavještajnih službi Hrvatske Miroslava Tuđmana, u kojem on tvrdi da su preteča današnjeg terorizma u Evropi bili događaji u Bosni i Hercegovini tokom proteklog rata, a nova je već podignuta tekstom u posljednjem broju zagrebačkog nedjeljnika, u kojem se upozorava na rast broja islamskih ekstremista u BiH.

Prema pisanju Globusa, između 5.000 i 10.000 ekstremista pod budnom je prismotrom hrvatskih obavještajnih službi, a mnogi hrvatski političari su i u kontaktu sa svojim kolegama u svijetu, upozoravajući ih na problem islamističkog ekstremizma.

Izetbegović je ove navode ponovo ocijenio islamofobnim i štetnim po odnose dviju zemalja.

- Oni očigledno imaju jasne političke ciljeve, a to je da se u procesu izmjene Izbornog zakona izdejstvuju rješenja koja BiH vode u dalje etničke podjele, kao i to da se revitalizira udruženi zločinački poduhvat na BiH u kojem je Hrvatska ima značajnu ulogu, riječi su bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

Nije Izetbegović usamljen u tvrdnjama da islamski ekstremizam u BiH ne predstavlja potencijalnu opasnost.

Sa njim je saglasan i ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, koji čak ide i korak dalje i tvrdi da bi određene paraobavještajne strukture mogle iscenirati terorističke napade kako bi opravdale tvrdnje da je Bosna i Hercegovina radikalizovana zemlja:"Prema informacijama s kojima ja raspolažem, određeni političari na vlasti imaju veze sa tim paraobavještajnim strukturama. Te strukture su povezane i s onim ljudima koji mene žele da diskredituju na razne načine. Јa sam njihova meta već odavno. Njima ne odgovara ono što ja pričam o radikalizmu, ekstremizmu, terorizmu".

Za razliku od bošnjačkog člana Predsjedništva i ministra bezbjednosti, brojni evropski političari, poput austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca ili češkog predsjednika Miloša Zemana, upozoravali su prethodnih dana na sve veću radikalizaciju islamista u BiH.

Slične podatke ima i ekspert za bezbjednost, DŽevad Galijašević, koji tvrdi da su podaci hrvatskih obavještajnih službi o broju islamista vjerodostojni: "Međutim, njima podršku daje puno veći broj ljudi, to je najmanje preko 5%. Sve procjene govore da je 5,4% ukupnog muslimanskog stanovništva podrška ovim procesima, ovim ljudima i ovoj aktivnosti. Govorimo o preko 100.000 ljudi."

Zbog toga je neshvatljivo negiranje ovog problema od strane bezbjednosnih službi sa bh. nivoa, kaže Galiješavić, ali zaključuje da je pritisak zapadnih zemalja zbog ovog problema sve veći i da dosadašnja politika bošnjačkih lidera ima sve manju podršku.