latinica  ћирилица
07/09/2017 |  18:35 ⇒ 18:36 | Autor: RTRS

Amerikanci izvode lidere ID iz Dejr el Zora

Vazduhoplovne snage SAD su u avgustu iz Dejr el Zora na sjever Sirije evakuisale više od 20 terenskih komandanata i boraca njima bliskih terorističkih grupa Isalmske države, rekao je vojnodiplomatski izvor za Sputnjik.
ID (FotoFlickr/ quapan/sputniknews) -
ID (FotoFlickr/ quapan/sputniknews)

- Posljednjih nedjelja avgusta nakon uspješnih akcija sirijskih vladinih snaga u istočnom dijelu Sirije jedan broj terenskih komandanata pod kontrolom američkih obavještajnih službi evakuisan je iz oblasti Dejr el Zora u bezbjedne oblasti da bi se njihovo iskustvo dalje koristilo u drugim oblastima. Konkretno, 26. avgusta iz oblasti u blizini naselja Trejf, sjeverozapadno od Dejr el Zor, helikopter američkog vazduhoplovstva tokom noći je izvukao dva komandanta ID sa članovima njihovih porodica - rekao je sagovornik za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, 28. avgusta su iz područja Albu-Lejla jugoistočno od Dejr el Zora, američki helikopteri izvezli su dvadesetak terenskih komandanata i njima bliskih pripadnika ID na sjever Sirije.

- Treba napomenuti da teroristi, koji su ostali bez komandanata zahvaljujući Amerikancima, u većini slučajeva prekidaju organizovane akcije i napuštaju svoje položaje, pridružujući se drugim jedinicama ili se spasavajući pojedinačnim bjekstvom. Sve ovo, na kraju krajeva, dodatno doprinosi uspjehu ofanzivne operacije sirijskih vladinih trupa na istoku Sirije - istakao je izvor.

Izvor: Sputnjik