latinica  ћирилица
07/09/2017 |  19:15 ⇒ 08/09/2017 | 10:31 | Autor: RTRS

Slučaj "Pelješki most" još jednom potvrdio- nema većine u bh. Parlamentu (VIDEO)

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prva nakon godišnjih odmora, prekinuta je i biće nastavljena u srijedu 13. septembra.
Sarajevo, Parlament BiH - Foto: klix.ba
Sarajevo, Parlament BiHFoto: klix.ba

Slučaj Pelješki most dodatno je razjedinio parlamentarce i definitivno dokazao da vladajuća većina na nivou BiH postojim samo kada na dnevni red stignu imenovanja.

Dokazuje to i pismo, koje su predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak uputili Evropskom parlamentu, kao odgovor na pismo članova kolegijuma dva Doma – Šefika DŽaferovića i Safeta Softića, upućeno na istu adresu.

U ministarske i parlamentarne klupe, vratila se stalno nestalna "vladajuća većina" podijeljena i više nego što je bila, prije odlaska na ljetnu pauzu.

Odmorni i očigledno željni pisanija.

Prvo je zbog slučaja "Pelješki most" hrvatskim ministrima pisao Adil Osmanović, potom da ga demantuje, kolega mu Јosip Grubeša.

Onda su se sa istom tematikom pera dohvatili“Šefik DŽaferović i Sakib Softić, pa opet demantij Borjane Krišto i Bariše Čolaka.

Ovaj put pisma odaslata na adresu evropskih zvaničnika.

I dok oni u Briselu iščitavaju sarajevska pisma, ako ih uopšte i čitaju, u zgradi na Marijin dvoru, danas se nije znalo ni ko je vlast ni ko opozicija.

Kako je koje pitanje na dnevni red pristizalo, tako su istrošene koalicione maske padale.

Pokazalo se – Pelješki most – nepremostiva je prepreka između SDA i HDZ-a BiH.

Ostavimo li po strani da je SDA ponovo osiono i jednostrano sebi za pravo uzela ulogu ekskluzivnog, vrhovnog tumača interesa svih u BiH, pukla je i "simbioza" između Saveza za bolju budućnost i onog za promjene.

Zbog nedolaska na sjednice Ustavno-pravne komisije – a za 3 dana, 4 su zakazane pa otkazane, SBB-ov Damir Arnaut optužio je SDS-ove poslanike za bojkot.

Ni unutar recikliranog SDA ponovo ne cvjetaju ruže.

Tek što je sinoć Predsjedništvo te partije, poslaniku Šemsudinu Mehmedoviću ukinulo javni ukor, on im je danas opet okrenuo leđa.

Opet ne poštujući disciplinu okrnjenog poslaničkog kluba, glasao je za inicijativu doskorašnjeg partijskog kolege, a čini se i dalje istomišljenika, Sadika Ahmetovića za preispitivanje aktuelnog stanja i u Savjetu ministara i u Parlamentu BiH.

Tako su revizionisti izbornih rezultata iz 2014. postali puki iluzionisti.

A papir trpi sve! Na njemu su i tzv. odluke i tročlanog i proširenog kolegijuma, prema kojima SNSD-ovi poslanici ostaju članovi parlamentarnih komisija iako su svi redom, podnijeli ostavke. I to neopozive!

Bajkovito proklamovana parlamentarna većina, od strateške postala je tek trgovačka, stav je i SNSD-ovog Nikole Špirića:"Nažalost ulazimo u vrijeme u kojem će i ta trgovačka većina biti sve slabije vidljiva i to vrijeme do izbora će biti kotrljanje u blatu."

A kako će se u tom kotrljanju izboriti sa najavljivanim izmjenama Izbornog zakona, virtuelnim izbornim jedinicama, akcizama...enigmama sa kojima teško da bi na kraj izašla i stvarna parlamentarna renesansa, a ne iluzorno osmišljena.