latinica  ћирилица
07/09/2017 |  19:38 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Srbija: Žene u medijima ređe zastupljene nego muškarci

Koordinaciono tijelo za rodnu ravnopravnost, kojim predsjedava potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović, saopštilo je da su žene u medijima ređe zastupljene nego muškarci i najčešće neadekvatno.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS


 Žena je u medijima zastupljena u jednoj od četiri vijesti i to najčešće senzacionalistički, a vrlo rijetko kroz profesiju i uspjeh koji ostvaruje, navodi se u saopštenju.

"Podržavamo apel Akademije ženskog liderstva da se sve relevantne institucije uključe kako bi se spriječilo dalje mizogino i seksističko linčovanje žena u medijima", navodi Korodinaciono tijelo.

U Koordinacionom tijelu kažu da je ovaj problem prepoznat i u Nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost koje je ovo tijelo izradilo, te da su mjere za njegovo rješenje predviđene u Akcionom planu za sprovođenje Strategije. 

"U najskorijem roku biće održana još jedna u nizu obuka za novinare i urednike koje na ovu temu sprovodimo, a obaveza rodno senzitivnog izvještavanja jedna je od mjera u novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti koji smo pripremili", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, izazovi koje svakodnevica stavlja pred žene su ogromni.

"Biti žena u Srbiji koja se 'drznula' da se uključi u politički i javni život zemlje, nosi sa sobom težak teret. Naša obaveza je da ih ohrabrimo i podržimo", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, iako danas svi govore o rodnoj ravnopravnosti i boljem položaju žena, otpori su veliki.

"U prethodne tri godine uradili smo mnogo da rodna ravnopravnost postane jedan od prioriteta cijelog društva i danas se o tome mnogo govori. Ipak, kada na red dođe usvajanje zakona i strateških dokumenata koji treba da omoguće bolji položaj žena, jave se otpori i kritike", navode u Koordinacionom tijelu.

 Izvor: Tanjug