latinica  ћирилица
08/09/2017 |  07:43 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

U razornom zemljotresu u Meksiku 31 žrtva, potvrđen cunami (FOTO/VIDEO)

Najmanje 31 osoba je poginula u razornom zemljotresu u Meksiku. Među žrtvama ima i djece. Cunami visine jedan metar kod meksičke pacifičke obale.
Zemljotres kod Meksika - Foto: ilustracija
Zemljotres kod MeksikaFoto: ilustracija

Vlasti strahuju će da broj poginulih u razornom zemljotresu biti i veči, od do sada potvrđenie 31 žrtve.

Ranije je zvaničnik Agencije za vanredne situacije Rikardo de la Kruz saopštio da da su tijela deset žrtava pronađena u gradu Јučitan na jugu Meksika, prenosi AFP.

Cunami visine jedan metar izmjeren je kod meksičke pacifičke obale nakon zemljotresa. Pacifički centar za upozorenje na cunami saopštio je da je talas visine jedan metar iznad plimnog nivoa izmjeren kod mjesta Salina Kruz.

Manji talasi primijećeni su na obali ili su izmjereni okeanskim mjernim instrumentima na drugim mjestima.

Iz Centra je saopšteno da se talas visine oko jedan metar može očekivati u Ekvadoru, El Salvadoru i Gvatemali, a za sada nema opasnosti za Havaje i zapadni i južni Pacifik.

Američki geološki institut je saopštio da je epicentar bio blizu granice Mekska i Gvatemale i na dubini od 35 kilometara. Podrhtavanje tla osjetilo se i u Gvatemali.

Zemljotres jačine 8,4 stepena po Rihteru pogodio područje kod južne obale Meksika. Usljed potresa, više kuća je srušeno u državi Čijapas, a zgrade su se ljuljale i u Meksiko Sitiju.

Potres se osjetio u prestonici Meksiko Sitiju, a stanovnici su zbog jačine istrčali na ulice.

Predsjednik Meksika Enrike Penja Nijeto izjavio je da je to "najjači zemljotres" u toj zemlji u posljednjih 100 godina.

Stanovnici Meksika na ulicama nakon zemljotresa (Foto: REUTERS)

On je dodao da su uslijedila 62 potresa i upozorio da postoji mogućnost da bi jedan, jačine 7,2 stepena Rihterove skale, mogao da pogodi tu zemlju u narednih 24 časa.

Predsjednik je naveo da je oko 50 miliona Meksikanaca osjetilo potres i izrazio bojazana da broj poginulih mogao da poraste, prenio je Bi-Bi-Si.

Stanovnici Meksika na ulicama nakon zemljotresa (Foto: REUTERS)

Kako navode lokalni mediji odmah nakon zemljotresa izdato je upozorenje na cunami, u kojem se navodi da bi meksičku istočnu obalo mogao da pogodi talas visine tri ili više metara.

Izvor: Agencije