latinica  ћирилица
08/09/2017 |  08:46 ⇒ 15:55 | Autor: RTRS

Određen jednomjesečni pritvor Јosipu Šimiću

Opštinski sud u Sarajevu odredio je kasno sinoć jednomjesečni pritvor novinaru Јosipu Šimiću koji je osumnjičen za krivična djela falsifikovanje isprave i lažno predstavljanje, potvrđeno je za N1 u Opštinskom sudu u Sarajevu.
Јosip Šimić - Foto: RTRS
Јosip ŠimićFoto: RTRS

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo juče poslijepodne je predložilo Opštinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Šimiću, zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i ponavljanja krivičnog djela.

SIPA je uhapsila Šimića prije dva dana na području Kreševa, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog sumnje da je falsifikovao službeni dokument ove agencije.

Šimić je juče, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, predat na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo nakon kriminalističke obrade u SIPA.

On je Tužilaštvu BiH 28. augusta dostavio krivičnu prijavu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i dokument SIPA u kojem je navedeno da je ova agencija "pratila i prisluškivala vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordane Tadić", te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću.

Izvor: N1