latinica  ћирилица
08/09/2017 |  10:45 | Autor: RTRS

Amerika sprema samoproglašeno Kosovo za UN

Poslije najave da se u Beogradu pokreće unutrašnji dijalog o Kosovu, albanski lobisti užurbano spremaju rezoluciju za UN kako bi Kosovo dobilo stolicu u tom tijelu.
Klintonovi - Foto: AFP
KlintonoviFoto: AFP

Prema saznanjima Sputnjika, na toj rezoluciji rade lobisti u Americi kojima pomaže "Fondacija Klinton", a plan je da Kosovo dobije status države-posmatrača po uzoru na Palestinu. Amerika navodno namjerava da na taj način zaobiđe Savjet bezbjednosti UN, čije članice imaju pravo veta, a ukoliko bi Priština uz pomoć SAD i uspjela da ostvari svoje ciljeve prije završetka pregovora u Briselu, pregovori Beograda i Prištine bi izašli iz statusno neutralnog formata.

U isto vrijeme, "Klintonovoj Americi" se žuri da što prije realizuje ovu ideju i zbog Turske, odnosno sve veće podrške Istanbula projektu "Velike Albanije", jer zvanična Amerika nije za promjene granica na Balkanu.

Dokaz za ove tvrdnje je i to što je predsjednik samoproglašenog Kosova, Hašim Tači, nedavno najavio da bi u pregovore u Briselu trebalo da se zvanično ubaci i Amerika. Takođe, objelodanjeno je i pismo američkog kongresmena i albanskog lobiste Eliota Engela šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, da Srbija "nije spremna za EU". Sve to ima za cilj da se uspori Srbija u rješavanju kosovskog pitanja unutrašnjim dijalogom, kako bi dobili vrijeme i realizovali svoje namjere u vezi sa ulaskom Prištine u UN.

Izvor: Sputnjik