latinica  ћирилица
08/09/2017 |  10:53 | Autor: RTRS

Malešević: Precizno definisati upisna područja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da duži vremenski period ukazuje da je Osnovna škola "Branko Radičević" u banjalučkom naselju Starčevica preopterećena jer je pohađa 1.750 đaka, ali da je taj problem moguće riješiti preciznim definisanjem upisnih područja.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

- Tačno je da ova škola preopterećena, ali isto tako je tačno da na udaljenosti od samo nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara postoje još tri škole u kojima sada ima slobodno skoro 500 mjesta - rekao je Malešević.

On vjeruje da će Grad Banjaluka, u čijoj je nadležnosti ovo pitanje, sa školama, vrlo brzo riješiti problem.

Malešević je naveo da su roditelji iz banjalučkog naselja Vrbanja tražili da upišu djecu u Osnovnu školu "Branko Radičević" iako ne pripadaju tom upisnom području.

- Razlozi su njihovo radno mjesto ili adrese stanovanja nekog od rodbine ko može brinuti o djetetu dok su roditelji na poslu, ali svi moramo postati svjesni kompleksne situacije - dodao je Malešević.

Istovremeno, kaže Malešević, svima sa upisnog područja Osnovne škole "Branko Radičević" ostavljena je bila mogućnost da se upisuju u neku drugu školu na području grada, te da, nažalost, nema podatke koliko njih se odlučilo za tako nešto.

Na pitanje da li to znači da nije potrebno izgraditi novu školu u naselju Ada, nego samo preraspodjela upisnih područja, Malešević je rekao da je gradnja škole dugotrajan proces i da trenutno postoje određeni problemi.

- Nisam protiv gradnje škole, ali ne bih volio da u budućnosti otvaramo nove škole, a samo nekoliko kilometara dalje, zatvaramo neke ranije izgrađene, ili da one budu prazne ili poluprazne - kaže Malešević.

Izvor: SRNA