latinica  ћирилица
08/09/2017 |  13:11 ⇒ 13:11 | Autor: RTRS

Opozicija uputila Narodnoj skupštini interpelaciju o upravljanju preduzećima

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić /NDP/, Nade Planinčević /SDS/ i Miroslav Brčkalo /PDP/ uputili su danas Vladi Srpske interpelaciju o razmatranju politike upravljanja javnim preduzećima u Srpskoj.
Dragan Čavić - Foto: RTRS
Dragan ČavićFoto: RTRS

Čavić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je namjera opozicije da traži odgovore od Vlade Srpske posredstvom interpelacije proizilazi iz Programa o radu Vlade iz 2014. godine kada je premijer Srpske Željka Cvijanović informisala javnost i narodne poslanike šta su ciljevi.

On smatra da su četiri javna preduzeća ispunila uslove za stečajni postupak - "Željeznice Republike Srpske", "Pošte Srpske", Olimpijski centar "Јahorina" i "Robne rezerve", koje su već u stečaju.

"Sva javna preduzeća su u posljednje dvije godine imala enormna povećanja broja zaposlenih, uz rast gubitaka, neizmirenih obaveza za zaposlene radnike po osnovu poreza i doprinosa, te prema bankama", tvrdi Čavić i navodi da je "Elektroprivreda Republike Srpske" povećavala obaveze za 270 miliona KM.

Čavić je ponovio da će, ukoliko bude nastavljeno nepoštivanje skupštinskog Poslovnika o radu, Ustava i zakona, NDP u dogovoru sa koalicionkim partnerima koristiti sve oblike vanparlamentarne borbe.

Izvor: SRNA