latinica  ћирилица
08/09/2017 |  13:14 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Oslobođeni krivice za zločin nad Srbima u Kladnju

Sud BiH oslobodio je sedmoricu optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kladnja počinjen od maja 1992. do jula 1993. godine.
Kladanj (foto: kladanj.fr.yuku.com) -
Kladanj (foto: kladanj.fr.yuku.com)

Oslobođeni su Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić i Osman Gogić. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe. Vijeće je donijelo odluku da se optuženima ukidaju mjere zabrane putovanja.

Kako je navedeno u optužnici, Mujčinović je bio komandir Stanice policije u Stuparima, Busnov načelnik Stanice javne bezbjednosti u Kladnju, Hamzić komandir čete Teritorijalne odbrane Stupari, a kasnije i komandant bataljona Teritorijalne odbrane Stupari, dok je Halilović bio aktivni policajac i komandir Odjeljenja Vojne policije u Stuparima.

Optužnica ih tereti da su od maja 1992. godine do druge polovine jula 1993. godine učestvovali u zatvaranju srpskih civila, nečovječnom postupanju prema njima, premlaćivanju i nanošenju teških tjelesnih povreda, oduzimanju prava na pravično suđenje, uskraćivanju ljekarske pomoći bolesnima i drugim nečovječnim djelima i različitim oblicima zlostavljanja civilnog stanovništva u mjestu Stupari.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Јesenković rekla je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati krivicu optuženih za zatvaranje i nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti.

Izvor: SRNA