latinica  ћирилица
08/09/2017 |  14:40 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

"Usvojiti Zakon o Pravobranilaštvu radi usaglašavanja sa Zakonom o lokalnoj samoupravi"

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Јelena Vukadinović rekla je danas da je novi zakon o Pravobranilaštvu Srpske potrebno usvojiti radi usaglašavanja sadašnjeg zakonskog akta sa Zakonom o lokalnoj samoupravi Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Vukadinovićeva je precizirala da je Nacrtom zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske data mogućnost da gradovi koji u svom sastavu nemaju opštine mogu neposredno ili samostalno zastupati svoja prava i interese pred sudom i drugim nadležnim organima u imovinsko-pravnim sporovima.

- O ovome će odluku donositi gradonačelnik za svaki konkretan predmet - rekla je Vukadinovićeva novinarima u Banjaluci nakon javne rasprave o navedenom nacrtu.

Ona je dodala da su Nacrtom zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske u suštini ostala ista prava i obaveze pravobranioca u smislu njegove odgovornosti za zastupanje imovinskih prava i interesa.

Vukadinovićeva je rekla da bi trebalo da svi zainteresovani, naročito stručna javnost, komentarima i kritikama pomognu resornom ministarstvu da poboljša tekst nacrta zakona, kako bi dobili najbolja rješenja.

Ona je istakla da je ovo značajan zakon, kojim se reguliše organizacija, nadležnost, rad i poslovi Pravobranilaštva Republike Srpske kao organa koji zastupa imovinska prava i interese Srpske, jedinica lokalne samouprave i ostalih subjekata.

Narodna skupština Republike Srpske je na 20. redovnoj sjednici održanoj u julu utvrdila Nacrt zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske i uputila ga u javnu raspravu.

Izvor: SRNA