latinica  ћирилица
08/09/2017 |  15:28 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Lavrov: Uništiti sve teroriste

Moskva dijeli zabrinutost Pariza da bi teroristi mogli da umaknu iz Sirije u ostale zemlje i zato ih treba uništiti, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poslije razgovora sa francuskim kolegom Žan-Ivom Ledrijanom.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnya) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnya)

"Teroristi moraju biti uništeni, nikom ne treba dozvoliti da pobjegne", rekao je ruski diplomata.

On je dodao da postoji zajednička bojazan da bi teroristi mogli da pobjegnu iz Sirije u Evropu, Aziju ili u Rusiju i da počnu da stvaraju nove prijetnje, prenio je TASS.

Lavrov je rekao da Rusija i Francuska vjeruju da postoje znaci opipljivog napretka u procesu rješavanja sirijske krize.

"Zone deeskalacije funkcionišu na jugozapadu, u istočnoj Guti, i na sjeveru, u Homsu", precizirao je ruski zvaničnik.

On je rekao da će od 13. do 15. septembra biti održan šesti međunarodni sastanak o rješavanju sirijske krize u Astani, na kojem se očekuje osnivanje četvrte zone deeskalacije, u Idlibu.

Lavrov je rekao da je ovo najkomplikovanija zona i da je za koordinaciju potrebno mnogo vremena.

Ledrijan: Politička tranzicija uskoro moguća

Situacija u Siriji je blizu trenutka kada početak političke tranzicije postaje moguć, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Ledrijan.

On je tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim rekao da bi se moglo reći da se došlo do faze kada se može razmišljati o životu nakon "Islamske države" u Siriji.

"Sada je važno da se svi oni principi i uslovi o kojima smo raspravljali sprovedu u djelo", rekao je Ledrijan i naglasio da se to posebno odnosi na razgovore sa Lavrovim.

Ledrijan je naglasio da Francuska nije razmišljala o smjeni sirijskog predsjednika Bašara el Asada kao o primarnom cilju političkog procesa koji će početi nakon poraza "Islamske države", prenosi TASS.

"Ne bi trebalo da postoje preduslovi za pokretanje procesa tranzicije, uključujući Asadovu ostavku. Francuska je već ranije rekla da smjena Asada nije cilj političkog rješenja, jer je pomirenje u Siriji složen proces i nije ograničen samo na smjenu predsjednika", zaključio je francuski minister.

Izvor: SRNA