latinica  ћирилица
08/09/2017 |  18:27 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Srpska lista podržala kandidaturu Ramuša Haradinaja za kosovskog premijera! (VIDEO)

Parlament samoproglašenog Kosova formiran je, nakon tri mjeseca zastoja, zbog nepostojanja većine ni u jednoj, od dvije, albanske koalicije. "Alijansa za novo Kosovo" prešla je na stranu takozvanog ratnog krila - koalicije PAN, a Tači i Haradinaj pridobili su i Srpsku listu. Srpski predstavnici najavili su da će i u subotu glasati za novu Vladu, na čijem će čelu, kako je odlučeno, biti Haradinaj. Učestvovanje u vlasti, kažu, ne znači i podršku Haradinaju.
Skupština Kosmeta - Foto: RTRS
Skupština KosmetaFoto: RTRS

 Prevagu je donio Bedžet Pacoli, biznismen, a sada i budući šef diplomatije Kosova, koji je svoja četiri glasa, kako se vjeruje, prodao Haradinaju i Tačiju. Srpska lista, dobila je tri ministarstva. Slavko Simić biće potpredsjenik Kadrija Veseljija u Parlamentu,a javnost u Srbiji podijeljena je oko pristanka na dogovor sa Haradinajem.

Ne bih im bio u kozi, teška koalija i ne vjerujem da je moguće ne sarađivat s njim", rekao je Oliver Ivanović.

"Moramo sa nekim u vlast, za nas je to bolje", rekao je analitičar Milivoje Mihajlović.

Srpsku listu, žestoko je napala opozicija iz Beograda navodeći da vlast dijele sa silovateljem i ubicom Srba, a slično je reagovala i od juče opozicija na Kosovu. Isa Mustafa preko duštvenih mreža poručuje da će kosovsku vladu kontrolisati Beograd i da im daje najviše šest mjeseci. Pitanje je i kako će funckionisati vlast u kojoj čak i Haradinaj i Tači imaju različite stavove po pitanjima zajednice srpskih opština i pregovora u Briselu.

 Osvajanje vlasti za Tačija i Haradinaj je i pitanje ostanka na slobodi pred najavljeni početak rada tužilaštva za OVK. Pitanje samo hoće li njihov nezavidan položaj, srpski predstavnici znati iskoristiti.