latinica  ћирилица
08/09/2017 |  18:32 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

"Podnosioci ultimatuma za smjenu Grujića izbjegli raspravu o svom zahtjevu"

Dekani sedam fakulteta i tri prorektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu izrazili su duboko neslaganje sa današnjim ultimativnim zahtjevom 10 dekana fakulteta i prisutnih predstavnika studenata ovog univerziteta za ostavku rektora Radoslava Grujića ističući da su oni demonstrativno izbjegli raspravu sa drugim kolegama.
Saopštenje - Foto: RTRS
SaopštenjeFoto: RTRS

U saopštenju za javnost oni navode da je danas na zahtjev devet dekana fakulteta i akademija u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu zakazan sastanak Proširenog kolegijuma Univerziteta.

U saopštenju se dodaje da je u ime 10 dekana fakulteta i akademija u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu ultimatum za ostavku rektora, kojem je dato pola sata za izjašnjavanje o zahtjevu, saopštio dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić, nakon čega su ti dekani i predstavnici studentske organizacije napustili sjednicu, bez želje da sa dekanima, koji nisu potpisali ultimatum razgovaraju o svojim tvrdnjama, stavovima i zahtjevima.

"Ultimatum i odsustvo želje za raspravom, za iznošenjem razloga i odgovornim sučeljavanjem mišljenja nije put da se utvrde, stanje, greške, propusti, uspjesi, izvjesnosti i sve drugo što se pojavljuje u radu Univerziteta. Postavljanje ultimatuma i demonstrativno izbjegavanje rasprave sa drugim kolegama i slušanje argumenata onih koji misle drugačije nije metod, koji bi trebalo da krasi ustanovu najvišeg obrazovanja", ističu potpisnici ovog saopštenja.

Oni navode da prije sastanka, ni na njemu, nisu izneseni nikakvi razlozi za postavljeni ultimatum, koji nije samo ultimatum rektoru, već i svima onima na Univerzitetu, koji misle drugačije.

"Podsjećamo kolege koji su postavili ultimatum da Univerzitet nije mjesto za ultimativnost, nesaradnju, progone, an blok /an block/ smjene i da postoje jasna opšta i pojedinačna pravila o radu Univerziteta, kojih su dužni da se pridržavaju", navode potpisnici saopštenja, koje je medijima dostavljeno iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Oni podsjećaju da postavljanje ultimatuma ne spada u nadležnost Proširenog kolegijuma, da Prošireni kolegijum nije dužan, niti ima pravno ovlašćenje da o ultimatumu odlučuje.

"O razlozima ultimatuma 10 dekana ne možemo da se izjasnimo, jer ih nismo ni čuli. A čuli smo samo jednu opštu konstataciju o navodno `katastrofalnom stanju na Univerzitetu`, koja nije potkrijepljena ni jednom činjenicom, ni jednim podatkom, ni jednim razlogom. Kada ih budemo čuli izjasnićemo se o njima, pošteno, odgovorno, razumno i mirno", ističe se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja stava su da je je stanje na Univerzitetu prilično bolje nego prije tri godine - sa saniranim finansijama, redovnim radom, normalnijim odnosima i bez izraženih i naglašenih problema.

"Pozivamo kolege da ultimatume ostave po strani, to ne priliči univerzitetu, da se vrate redovnom radu, razgovoru i raspravi sa svojim kolegama u Proširenom kolegijumu. Pozivamo ih da se okanu izazivanja neopravdanih podjela, koje ugrožavaju stanje na Univerzitetu u ovim vremenima, koja su teška za Univerzitet, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu i društvo", zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali dekani Pravnog fakulteta Radomir Lukić, Tehnološkog Miladin Gligorić, Elektrotehničkog Zoran Ljuboje, Fakulteta za proizvodnju i menadžment Dušan Јokanović, Fakulteta poslovne ekonomije Miladin Јovičić, Mašinskog fakulteta Ranko Antunović te Saboraćajnog Zoran Ćurguz.

U potpisu su i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Ratko Đuričić, prorektori Perica Gojković, Ranko Božičković i Slavica Moljević, te generalni sekretar Univerziteta Ravijojla Đuričić.

Izvor: SRNA