latinica  ћирилица
08/09/2017 |  21:58 | Autor: RTRS

Učinak NBA talenata na EP

Poslije grupne faze Evrobasketa, košarkaški sajt Sportando izbacio je zanimljivu statistiku o igračima koji su u NBA ili će možda biti tamo.

Riječ je o košarkašima koji su u najjačoj ligi na svijetu godinu dana ili će tamo biti sljedeće godine, ili u budućnosti.

Na spisku je 15 igrača: Lauri Markanen (Finska), Bogdan Bogdanović (Srbija), DŽedi Osman (Turska), Luka Dončić (Slovenija), Vili Ernangomes (Španija), Huan Ernangomes (Španija), Danijel Tajs (Njemačka), Furkan Korkmaz (Turska), Ajzea Hartenštajn (Njemačka), Vlatko Čančar (Slovenija), Dragan Bender (Hrvatska), Јorgos Papajanis (Grčka), Trigavi Hlinason (Island), Emanuel Kate (Rumunija) i Dino Radončić (Crna Gora).

Igrači su poređanji po prosječnom indeksu korisnosti i na prvo mjestu nalazi se krilni centar Čikaga i Finske, Lari Markanen – 22 indeks korisnosti.

Odmah iza Markanena nalazi se srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović sa indeksom korisnosti od 19,4, dok je na trećem mjestu krilo Klivlenda i Turske, DŽedi Osman sa 19,2.

Među najboljima su i Luka Dončić (17,2), braća Ernangomes, kao i Danijel Tajs i Furkan Korkmaz.

Najbolji poenter među ovim igračima je Markanen sa 22,6 poena, najviše asistencija ima Bogdanović 5,2, najbolji skakač je Vili Ernangomes 8,6, dok je Bogdanović i najbolji kradljivac lopti.

Najviše blokada po meču udaraju Bender, Papajanis i H. Ernangomes (1,2), DŽedi Osman gubi 1,8 lopti po meču, dok najbolji +/- (učinak tima kada je na terenu) ima takođe Huan Ernangomes +11,6.

Izvor: B92