latinica  ћирилица
09/09/2017 |  14:53 | Autor: RTRS

"Dejli mejl": Pavelić odgovoran za genocid nad Srbima, Romima i Јevrejima

Britanski list "Dejli mejl" podsjeća da je ustaški poglavnik Ante Pavelić u vrijeme dok je vodio Nezavisnu Državu Hrvatsku /NDH/ u Drugom svjetskom ratu bio odgovoran za genocid nad Srbima, Romima i Јevrejima.
Ante Pavelić - Foto: Novosti.rs
Ante PavelićFoto: Novosti.rs

"Dejli mejl" objavio je tekst o konferenciji za novinare koju su povodom premještanja ploče sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" iz Јasenovca u Novsku održali HOS-ovci, a na kojoj je govorio i Marko Skejo, bivši ratni komandant HOS-ove bojne "Rafael Boban", nazvane po ustaškom zločincu.

Skejo je na toj konferenciji tvrdio da "nije fašista", što je privuklo pažnju londonskog profesora Erika Gordija, a naročito ga je zainteresovao Skejin izgled koji neodoljivo podsjeća na izgled nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Britanski list piše o "ismijavanju hrvatskog aktiviste koji tvrdi da nije fašista, a nosi brkove poput Hitlera", navodeći da se Skejo na konferenciji za novinare pojavio noseći kravatu sa HOS-ovim grbom i pozdravom "Za dom spremni".

List podsjeća da je Skejo priveden na proslavi takozvanog Dana pobjede u Kninu nakon što je sa grupom istomišljenika urlao ustaški pozdrav "Za dom spremni".

"Dejli mejl" takođe podsjeća da je Skejo poznat po ekstremističkim stavovima i izjavi da je Ante Pavelić "najveći sin hrvatskog naroda".

Izvor: SRNA