latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:19 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Totalna katastrofa: 60 odsto kuća neupotrebljivo

Šteta koju je uragan "Irma" ove nedjelje izazvao na ostrvima Sveti Martin i Sveti Vartolomej u Karipskom moru se procijenjuje na 1,2 milijarde evra.
Posljedica uragana - Foto: TANЈUG
Posljedica uraganaFoto: TANЈUG

To je objavio je Centralni fond za reosiguranje (CCR), francuski javni reosiguravač, specijalizovan za elementarne nepogode.

"Taj iznos obuhvata štetu na kućama, vozilima i u preduzećima uključujući gubitke od prekida rada", pokrivene šemom kompenzacije od prirodnih nepogoda, navedeno je u saopštenju.

Nalet uragana koji je Vlada Francuske danas zvanično proglasila prirodnom katastrofom, "jedan je od najvećih (takvih događaja) za Francusku za 35 godina", saopštio je "CCR".

Na ostrvu Sveti Martin 60% kuća je sada neupotrebljivo, procjenjuju tamošnji zvaničnici.

Uragan "Irma" koji danas i sutra stiže do Floride, gdje je od 5,6 miliona ljudi zatraženo da se evakuišu, stigao je danas do Kube pošto je izazvao najmanje 19 pogibija u Karibima, od čega 10 na francuskim ostrvima Sveti Martin i Sveti Vartolomej kojima sada prijeti još jedan uragan, nazvan "Hose".

Gubici i šteta u Sjedinjenim Državama i na Karibima bi mogli da dostignu ukupno 120 milijardi dolara, kaže agencija "Enki Riserč" (Enki Research).

Izvor: Beta