latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:37 ⇒ 10/09/2017 | 13:19 | Autor: RTRS

Eksperti: Odluka RAK-a nije u skladu sa zakonom (VIDEO)

Odluka Regulatorne agencija za komunikacije da novčano kazni RTRS zbog odbijanja da priključi televiziju K3 na Multipleks-A na predajniku na Kozari bez naknade nema uporište u zakonu, i danas ističu stručnjaci iz ove oblasti.
RTRS - Foto: RTRS
RTRSFoto: RTRS

Podsjećamo da je Upravni odbor Radio Televizije Republike Srpske podržao sve aktivnosti koje preduzima rukovodstvo RTRS-a, dok je ministarstva transporta i komunikacija BiH potvrdilo da kazna RAK-a izrečena RTRS-u nema uporište u odlukama Savjeta ministara.

Konačnu odluku o kazni, donijeće Savjet RAK-a na sjednici 20-og septembra, a rukovodstvo RTRS-a poručilo je ranije da će učiniti sve da zaštiti imovinu Srpske, te da je neprimjereno prisiljavati da se imovina bez naknade ustupi na korištenje trećim licima.

Da li će Savjet RAK-a poništiti ovu odluku nije poznato, ali jeste da je u BiH ozbiljno narušena vladavina prava, stav je stručnjaka. To dokazuje i činjenica da ovaj savjet ni nakon 30 dana nije razmatrao žalbu RTRS-a na odluku o kažnjavanju. Zvanično, nisu se sastajali, jer nisu imali dovoljno tačaka dnevnog reda o kojima bi raspravljali, Sjednicu su konačno zakazali za 20. septembar.

- Tek tada se može nešto konkretnije reći šta će se desiti konačno. Naravno odluka o žalbi može biti da se žalba usvaja, da se odbija ili da se rješenje preinačuje ali o tom po tom. Sve što bi rekao prije toga bilo bi preuranjeno i nekorektno - izjavio je predsjedavajući Savjeta RAK-a Plamenko Čustović.

Odluka RAK-a, kojom se pokušava uzurpirati imovina RS, za stručnjake je pravno nasilje. RTRS je, javni servis koji je osnovala NSRS, i u skladu s tim se mora i ponašati. Uvjereni su da su prijetnje blokadom računa i bezbjednosim agencijama od strane prvog čovjeka RAK-a, više političke, nego pravne prirode .

MILAN D. PETKOVIĆ pravnik
- Ukoliko RTRS dozvolio korištenje svoje imovine nekon drugom licu bez određene naknade bilo bi krivično djelo i odgovorno lice bi moralo da odgovara - rekao je pravnik Milan D. Petković.

 Problem je što oblast digitalizacije nije uređena zakonom već podzakonskim aktima. U Ministastvu saobraćaja i veza Republike Srpske potvrđeno nam je da se često dešava, da ovakva i slična dokumenta, koja su od velikog značaja za Republiku Srpsku, u Savjetu ministara budu delegirana kao dopunske tačke, i kao takve budu usvojene, bez saglasnoti i mišljenja Vlade Republike Srpske. To potvrđuje i profesor ustavnog prava Milan Blagojević. On za Glas Srpske navodi da je akt koji je Savjet ministara donio u decembru prošle godine, a na koji se pozivaju u RAK-u, pun nepravilnosti. 

- Prva je u vezi sa činjenicom da bi kažnjiva djela iz ove oblasti trebalo da budu propisana zakonom i samo zakonom, a ne da se RAK-u i Savjetu ministara prepušta da oni budu ti koji će nešto inkriminisati. I druga - nigdje u pomenutom zakonu nije propisano da se novčana kazna može izreći zbog nepostupanja po nalogu RAK-a, što nije ni moglo biti učinjeno zakonom ako se ima u vidu da nalog RAK-a nije propis, već pojedinačni pravni akt koji se odnosi na određeni predmet - naglasio je profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

Odluke RAK-a su neprihvatljive i za predstavnike udruženja proisteklih iz proteklog rata. Smatraju da je nedopustivo tražiti od RTRS-a da ustupa svoju imovinu trećim licima bez nadoknade. 

- Imovina RTRS-a je imovina Republike Srpske. Šta to znači tražiti imovinu Republike Srpske, dati je nekome besplatno da on radi šta hoće - kaže predsjednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić.

Podsjećamo da je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH potvrđeno za našu televiziju da kazna RAK-a izrečena RTRS-u nema uporište u odlukama Savjeta ministara. Oni su jasno naveli da Savjet ministara BiH nikada nije propisao obavezu javnim servisima da ustupe svoju opremu bez naknade.