latinica  ћирилица
10/09/2017 |  13:03 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Vulin: Srbija će uvijek brinuti o svim Srbima

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas u Bosanskom Petrovcu da će Vlada i predsjednik Srbije uvijek brinuti o Srbima, bez obzira gdje žive, te da Srbija želi BiH koja poštuje Republiku Srpsku i svakog građanina.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Vulin je objasnio da Srbi znaju da mogu "da uživaju zaštitu svoje države i svih najviših političkih predstavnika Srbije".

"Na ovaj način pokazujemo koliko nam je stalo do Srba", rekao je Vulin novinarima u Bosanskom Petrovcu gdje je prisustvovao ustoličenju novoizabranog episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, a tom prilikom izrazio je zadovoljstvo što je na zemlji svojih predaka.

On je rekao da je Srbija jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i želi da BiH bude stabilna, mirna, slobodna, sigurna i dobra prema svim građanima.

"Dejtonski sporazum je donio mir i ne sme biti menjan bez aspolutne saglasnosti sva tri konstitutivna naroda, kao i svih zemalja garanata tog sporazuma. Mi hoćemo BiH koja poštuje Republiku Srpsku i svakog građanina", poručio je Vulin.

Srbiji stalo do sigurne i mirne BiH

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas u Bosanskom Petrovcu da je Srbija nedavnom posjetom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu pokazala koliko joj je stalo do mirne, sigurne i stabilne BiH.
Vulin je rekao novinarima da je ta posjeta pokazala da Vučić ima sposobnost pravog državnika, koji može da objedini i ujedini, te da sa sagovornicima pronalazi ono što spaja ljude.

"Posjeta je opravdala očekivanja i posebno sam zadovoljan što je Vučić izborio priliku da pokaže da je Srbija faktor mira i stabilnosti na ovom prostoru", rekao je Vulin.

On je izrazio zabrinutost što su prošle dvije godine, a nije se saznalo ko je pokušao da ubije Vučića na komemoraciji žrtvama u Srebrenici.

"Dok god su inspiratori tog pokušaja ubistva na slobodi ne može niko biti miran ni u BiH ni u Srbiji. Ako su jednom pokušali takvo zlo, zašto mislite da to neće uraditi drugi put i to prema nekom drugom", rekao je Vulin

Kada je riječ o nedavnom ulasku Srba u Vladu Ramuša Haradinaja u samoproglašenom Kosovu, Vulin je naveo da nema drugog načina da Srbi ostanu na Kosmetu osim da preuzmu sudbinu u svoje ruke.

"Јe li bolje da zavise Srbi od Albanaca ili Albanci od Srba. Mislim da ovako Albanci više zavise od Srba nego obrnuto. Ako Haradinaj ponovo bude poželio da gazi Srbiju do Niša teško će to moći uraditi sa Vladom koja zavisi od Srba. Ako bude htio da izbjegne formiranje zajednice srpskih opština i etnički očisti Kosmet, teško će to moći iz istog razloga", rekao je Vulin i dodao da će svaki izbor Srba sa Kosmeta biti podržan od Srbije.

Komentarišući preseljenje sporne table HOS-a sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" iz Јasenovca u Novsku, Vulin je naveo da mu je drago što je Hrvatska priznala sve što razumni ljudi i svi antifašisti svijeta govore.

"Nema mjesta u Јasenovcu za ustaški fašistički pozdrav. Žao mi je što još uvek nema snage i hrabrosti da se kaže da ustaškom podzravu nema mesta ni u Hrvatskoj ni bilo gde u svetu", rekao je Vulin.

On je poručio da se raduje danu kada će hrvatska Vlada imati snage da kaže da u toj zemlji nema mjesta ustaškim pozdravima, ne zato što je to zakonska, nego ljudska obaveza.

Izvor: SRNA