latinica  ћирилица
10/09/2017 |  16:20 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Uskoro početak gradnje novog obdaništa u Brčkom (VIDEO)

Potrebe za prostorom za predškolsko obrazovanje u Brčkom su iz godine u godinu veće, tako da rješenje ovog problema donedavno nije bilo ni na vidiku.
Naša djeca - Foto: RTRS
Naša djecaFoto: RTRS

Dogovor dva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića  da Vlada Srbije sa milion maraka finansira izgradnju ovakve ustanove je dobrodošao brčasnkim roditeljima. Lokacija za objekat već je određena, čeka se samo dokumentacija na osnovu koje bi gradnja počela.

U Obdaništu "Naša djeca" pet godina imaju probleme sa prostorom, jer su zahtjevi roditelja u odnosu na mogućnosti skoro dvostruko veće. I ove godine kapaciteti u ovoj ustanovi su pretrpani, primljen je najveći dozvoljeni broj djece.

- Tako da smo ove godine mogli da primimo 122 djece, dok nam je 256 djece ostalo da čeka, to je zaista pokazatelj koliko smo vjerovatno i radili na popularisanju tog predškolskog vaspitanja i obrazovanja - istakla je direkror Obdaništa "Naša djeca" Brčko Јasna Јovičić.

Brčaci kažu da je ideja o izgradnji novog obdaništa, dobrodošla, i da je na njenoj realizacije potrebno što prije raditi.

Predsjednik Dodik je prije sureta sa Vučićem, s gradonačelnikom Distrikta razgovarao o tome da se u Brčkom gradi još jedan objekat za predškolsko vaspitanje. 

- Mislim da je to jedna potvrda konstruktivne uloge koju Srbija u ovom trenutku ima u regionu, da je to jedan vrsta pružene ruke - rekao je gradonačelnik Distrikta Brčko Siniša Milić.

Naselju Srpska Varoš neophodan je objekat kapaciteta 300 djece, i samo bi tako bili zadovoljeni interesi roditelja i staratelja.

- On će znatno poboljšati potrebe rodielja koji žele da upišu dijete, a nadam se da ćemo dobiti i na k valitetu - dodala je Јovičić.

Za izradu dokumentacije za dvije zgrade obdaništa iz budžeta je obezbijeđeno 300 hiljada maraka. Јedna od njih je i ona koja će sa milion maraka iz Srbije biti građena na prostoru od tri dunuma u Srpskoj Varoši. Nakon što bude završena dokumentacije uslijediće i gradnja objekta, kažu u Vladi Distrikta.