latinica  ћирилица
10/09/2017 |  16:42 ⇒ 11/09/2017 | 09:46 | Autor: RTRS

Reakcije na odluku RAK-a: Pritisak na Јavni medijski servis Srpske (VIDEO)

Već deset dana traju reagovanja na odluku Regulatorne agencija za komunikacije da RTRS kazni novčano zbog odbijanja da priključi televiziju K3 na Multipleks-A.
RTRS - Foto: RTRS
RTRSFoto: RTRS

RAK se pozivao na odluku Savjeta ministara iz decembra prošle godine, iako je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH jasno poručeno da zaključci RAK-a nemaju nikakvo uporište u odlukama Savjeta ministara BiH. Naša medijska kuća uložila je žalbu, o kojoj bi savjet Regulatorne agencije za komunikacije trebalo da raspravlja 20. septembra.

Primjena sile protiv Radio -televizije Republike Srpske. Najava do sad neviđenog pritska na Јavni medijski servis stigla je od direktora RAK-a Predraga Kovača. Ovako bi se u dvije rečenice moglo opisati proteklih desetak dana kada je riječ o odnosima na relaciji Regulatorna agencija za komunikacije i RTRS. 

- RAK ima mogućnost da koristi organe bezbjednosti, da realizuje svoje odluke, koje naloži i koje su u skladu sa zakonom - rekao je direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Kovač.

Na pitanje novinara da koristi policiju, Kovač je odgovorio: "Sve što nam stoji na raspolaganju".

Imajući u vidu da je odluka RAK-a prvostepena, RTRS je uložio žalbu, a o njoj će se raspravljati 20. septembra. Tri su moguća ishoda, da savjet usvoji žalbu naše medijske kuće, da je odbaci i da preinači prvostepenu odluku RAK-a. Rukovodstvo RTRS-a dobilo je od Upravnog odbora punu podršku da zaštiti imovinu i interese Radio Televizije Republike Srpske.

- Očekujemo da će Savjet RAK-a poništiti ovu nazakonitu odluku i očekujemo da će reagovati Obor Sistema RTV BiH, koji su nadležni za sprovođenje procesa digitalizacije u BiH - istakao je bivši član Savjeta RAK-a i član Upravnog odbora RTRS-a Slobodan Bošković.

Јasna je bila i struka, odluka Raka pravno je nasilje. Advokati poručuju da je RTRS javni servis koga je osnovala NSRS, i u skladu s tim mora se i ponašati. Ako bi, kažu, RTRS dao nekome da koristi njihovu opremu i da tako ostvaruje dobit, bez određene naknade, to bi bilo krivično djelo. 

- Da li bi iko od vas pristao da da svoju imovinu trećem licu bez naknade? Riječ je o imovini Republike Srpske, prava i obaveze vrši NSRS. Imovina je ustavna kategorija. Nemamo zakon koji reguliše ovu oblast i to je suština problema. Mi u ovome vidimo primjenu sile organa i institucija iz Sarajeva nad imovinom Srpske - istakao je generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Draško Milinović.

Potvrda da zaključci RAK-a nemaju nikakvo uporište u odlukama Savjeta ministara BiH stigla je i iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH. Poručili su da Savjet ministara nikada nije propisao obavezu javnim servisima da ustupe svoju opremu bez naknade.

- Mi smo ostavili mogućnost da javni RTV servisi tu opremu rentaju, da je mogu izdavati. Dakle, izdajete svoju opremu i naplaćujete za to nešto - naglasila je šef Odsjeka za komunikacije u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH Milanka Sudžum.

Dok je za većinu ovo još jedan obračun sa institucijama Srpske, Savez za promjene podržava odluke RAKA. Lider SDS-a ne vidi ništa sporno u tome da K3 bude priključen na Multipleks A. Podsjeća da je Savjet ministara u ovom sazivu omogućio da oprema RTRS-a postane njeno vlasništvo, nakon što to, kaže, SNSD godinama nije učinio.

- Opet smo došli na teren poštovanja zakona, odluka, jasno se vidi ko na tome insistira, a ko želi da ih opstruiše. Da li to znači da vi podržavate uzurpaciju? Puna podrška toj nezavisnoj isntituciji na čijem čelu se nalazi gospodin Kovač - izjavio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Za SNSD odluka RAK-a da kazni RTRS najsramnija je, kažu, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i predstavlja direktno sprovođenje politike SDS-a na podrivanju institucija Srpske. Ono što, dodaju, posebno smeta jeste da dojučerašnji potpredsjednik SDS-a, a sadašnji direktor RAK-a poziva policijske agencije sa nivoa BiH da učestvuju u sporvođenju odluke koja nije pravno utemeljena.

- Nemam ništa protiv samostalnosti agencija na nivou institucija BiH na koje se oni pozivaju, ali imam protiv toga da se krše zakoni i da predstavnici Srba iz Republike Srpske prerastaju u osvetničke horde prema Srpskoj i njenim institucijama - kaže poslanik SNSD-a u PD PS BiH Nikola Špirić.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić poručio je direktoru RAKa Predragu Kovaču da podnese ostavku. Stevandić kaže da se regulatorna agencija odavno pretvorila u političku instituciju sa jednim ciljem, da napada institucije Republike Srpske. Osude na odluku RAK-a stigle su i od udrženja proisteklih iz Odbrambeno otadžbinskog rata.