latinica  ћирилица
10/09/2017 |  17:38 ⇒ 11/09/2017 | 08:34 | Autor: RTRS

Prve žrtve uragana "Irma" na Floridi (VIDEO)

Uragan "Irma", koji danima iza sebe ostavlja pustoš, stigao je do obala Floride, donoseći snažne vjetrove i obilne padavine. Centar uragana pogodio je ostrva na jugu. Uragan je odnio i prve žrtve na Floridi, gdje su najmanje tri osobe izgubile život, javlja "Ej-Bi-Si njuz".
Uragan Irma - Foto: Screenshot/YouTube
Uragan IrmaFoto: Screenshot/YouTube

Meteorolozi upozoravaju – najgore slijedi. Vlasti su naredile evakuaciju, najveću u proteklih 100 godina.

Pod udarom uragana, na Floridi je počela da otkazuje oprema za mjerenje brzine vjetra, koji dostiže i preko 200km na čas. U strahu od "Irme" trećina stanovnika ove savezne države napustila je domove. Neki su spas potražili kod rođaka i prijatelja, a drugi će čekati da opasnost prođe u privremenim skloništima ili zabarikadiranim domovima. Među njima je i Banjalučanka Aida Osmančević Smit koja godinama živi u Americi.

Iako se još ne zna hoće li se njihovo mjesto prebivališta naći na putu razarajućeg uragana, Aida kaže da je njena porodica na vrijeme preuzela sve što je potrebno- obezbijedili su dovoljno hrane, vode i benzina, a na prozore su stavili zaštite. Sve što im sada preostaje jeste da čekaju.

Vlasti su u privremena skloništa pretvorile škole, sportske centre i stadione koji, prema njihovom mišljenju, mogu da izdrže udare vjetra od 210 kilometara na čas.

- Ovdje su kapaciteti popunjeni, ima 900 ljudi, ali smo sigurni da ova zgrada može da izdrži udar uragana kategorije četiri. Vjerujem da smo ovdje sigurni - rekao je upravnik u skloništu US "Irma" Shelters Patrik Kalahan.

Do sada je bez električne energije ostalo više od pola miliona domova. Bez struje bi mogli biti i do nekoliko sedmica. Vlasti upozoravaju da nakon snažnog vjetra očekuju poplave. Do sada su zabilježeni talasi visine četiri metra.

- Upozoravam stanovnike Floride da kada se smiri vjetar, ne misle da je opasnost prošla. Lokalni zvaničnici će vam reći kada je bezbjedno - istakao je fuverner Floride Rik Skot.

Mediji stalno apeluju na stanovništvo da ostanu na sigurnom i da je najveći uzrok smrti kod ovakvih nepogoda, utapanje. Karipska ostrva koja je "Irma" prethodnih dana pogodila, potpuno su razorena.