latinica  ћирилица
10/09/2017 |  18:30 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Haradinaj novi premijer samoproglašenog Kosova- Srbima obećana ZSO (VIDEO)

Ramuš Haradinaj, lice sa srpske potjernice, sinoć je izabran za novog premijera samoproglašenog Kosova, i to tijesnom većinom. Za izbor njegovog kabineta glasali su i poslanici Srpske liste, koji će u prištinskoj vladi imati tri ministra.
Skupština samopšroglašenog Kosova - Foto: RTRS
Skupština samopšroglašenog KosovaFoto: RTRS

Iako Haradinaj tvrdi da Srbi nisu postavljali uslove, iz Srpske liste poručuju da im je obećano konačno formiranje Zajednice srpskih opština.

Prioritet u budućem radu srpskih poslanika i ministara biće povratak raseljenih i opstanak Srba na Kosovu, ističe novoizabrani zamjenik premijera i ministar za povratak i zajednice Dalibor Јevtić. Dodaje da se srpski predstavnici neće ponašati ucjenivački, iako imaju povoljnu političku poziciju, jer Vlada zavisi od srpskih glasova.

- Samim tim ćemo imati drugačiji mehanizam u donošenju odluka koje su važne, koje treba da to što nije valjalo u prošlosti promjene sada u budućnosti - rekao je potpredsjednik vlade i ministar za povratak i zajednice samoproglašenog Kosova Dalibor Јevtić.

Odluka o ulasku u kosovsku vladu bila je teška, ali neophodna, da bi se na najbolji način zaštitili interesi Srba koji žive na Kosovu, kažu u Srpskoj listi.

- Čujem kako kažu da će u toj vladi sjediti neki pripadnici tzv. OVK-a, ali hajde da okrenemo na drugu stranu, mnogi ti pripadnici OVK nisu srećni kad vide Srbe u toj Skupštini i kako se bore za interese srpskog naroda - izjavio je Igor Simić iz Srpske liste.

Uz Ministarstvo za povratak, Srpska lista dobila je i ministarstva za lokalnu upravu i poljoprivredu. U svim iskušenjima imaće podršku Vlade Srbije, jasna je poruka iz Beograda.

- Nije lako biti sa tim ljudima, nije lako sjedeti sa tim ljudima. Ali još je teže reći Srbima na KiM pomjerite se odatle, nemojte da živite svoj život, nemojte da se borite za svoju decu - istakao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin

- Mi, naravno, stojimo uz naš narod, ne okrećemo licemjerno glavu od njega, već ćemo nastaviti da podržavamo i Srpsku listu i srpske predstavnike - naglasio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Ipak, to ne znači da će Srbija promijeniti odnos prema Haradinaju, ističu srpski zvaničnici. Sa druge strane, Haradinaj poručuje da će dijalog sa Beogradom biti nastavljen i da on nema alternativu.