latinica  ћирилица
12/09/2017 |  07:57 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Prekinuta sjednica Narodne skupštine (VIDEO)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prekinuta je večeras nakon što su poslanici opozicije blokirali rad parlamenta.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Blokadi opozicije prethodila je cjelodnevna rasprava o dnevnom redu, koji nije usvojen. Direktan povod bila je odluka skupštinskog Odbora za finansije i budžet, da sa dnevnog reda povuče revizorski Izvještaj o konsolidovanom izvršenju budžeta.

Skupštinski Kolegijum postigao je dogovor da za večeras bude završeno zasjedanje parlamenta Republike Srpske, saopštio je potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić. Stevandić je obavijestio narodne poslanike da je dogovoreno da se skupštinski Kolegijum zakaže sutra u 10.30 časova, a da sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bude nastavljena u 12.00 časova.

On je zaključio večerašnji rad sjednice parlamenta Republike Srpske.

Stevandić je izjavio da je na večerašnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma zaključeno da sutra na sjednici ovog tijela budu definisane tačke dnevnog reda koje bi bile razmatrane na prvoj narednoj sjednici parlamenta.

"Zaključili smo večeras da sutra bude nastavljena sjednica Narodne skupštine, a prije toga da zasjeda skupštinski Kolegijum na kome ćemo definisati koje su to tačke koje će biti razmatrane na prvoj narednoj sjednici parlamenta", rekao je novinarima Stevandić.

On je istakao da su i ranije povlačene tačke dnevnog reda i da je sada nemoguće nešto razmatrati ukoliko je povučeno na prijedlog nadležnog skupštinskog odbora.

"Sve se može pripremiti, uz kompromis i dogovor i da sporne tačke razmatramo na narednoj sjednici. Dobro je što raspravljamo o svim stvarima za koje bilo ko smatra da su sporne", kaže Stevandić, koji je ocijenio da je u Srpskoj prisutna politička mržnja.

On je izrazio zadovoljstvo što se nije nasjelo na pokušaj izazivanja nasilja i mržnje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je najstabilnija zakonodavna institucija u regionu.

"Poručujem građanima da ćemo sačuvati mir i stabilnost u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Postoji skupštinska većina koja čuva stabilnost najviše zakonodavne institucije", naglasio je Stevandić.

19:15 Poslanik NDP-a Dragan Čavić najavio je da će opozicija fizički spriječiti rad Narodne skupštine Republike Srpske, dok ne bude održana sjednica skupštinskog Kolegijuma.

"Nećemo dozvoliti rad parlamenta Republike Srpske sve dok ne budu davani odgovori na poslanička pitanja u poslovnički predviđenom roku, dok se ne bude poštovao zakon i na dnevni red parlamenta stavi izvještaj revizora", rekao je Čavić novinarima u holu Narodne skupštine.

On je naveo da od ovog trenutka nema članova Poslovnika, jer ih vladajuća većina ne poštuje i tumači Poslovnik na svoj način.

Čavić kaže da skupštinsko rukovodstvo raspolaže mjerama koje može da preduzme u ovoj situaciji, među kojima je čak i primjena sile.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da ponašanje opozicije nije parlamentarna kriza, već odgovor na "nasilje koje godinama trpi opozicija u parlamentu Srpske".

"Tražimo poštovanje Ustava, zakona i Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske", poručio je Govedarica.

On je ponovio da je opozicija spremna da svim raspoloživim sredstvima brani dignitet Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da premijer i Vlada Republike Srpske ismijavaju poslanike kojima ne žele da odgovore na poslanička pitanja.

Potpredsjednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić dao je polučasovnu pauzu, dodajući da će se nakon toga vidjeti "ko će sprečavati rad parlamenta".

Poslanici opozicije tvrdili su da je prekršen skupštinski poslovnik o radu i nekoliko zakona, jer je sa dnevnog reda povučen izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za proteklu godinu.

Iz predsjedništva NSRS na sve ove primjedbe stizao je odgovor da Poslovnik nije prekršen, a nijednom nije ni izglasana povreda Poslovnika.

Povod za nezadovoljstvo opozicije bila je odluka Odbora za finansije i budžet da sa dnevnog reda povuče revizorski izvještaj o konsolidovanom izvršenju budžeta. Tvrde da je to mogao da učini samo Odbor za reviziju, a ne za finansije i budžet, a insistirali su i da im se dostavi izvještaj, u kojem su obrazloženi razlozi za povlačenje sporne tačke.

17.15- Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze raspravom o predloženom dnevnom redu.

15.00 -  U Narodnoj skupštini je u toku redovna pauza do 17 časova.

Dosadašnje zasjedanje proteklo je u tvrdnjama opozicije da je prekršeno više zakona, te skupštinski Poslovnik o radu, jer su sa dnevnog reda povučeni revizorski izvještaji.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić pozvao je poslanike da u nastavku sjednice budu operativniji i ponovio da nije prekršen skupštinski Poslovnik o radu.

13.00 - U Parlamentu poslanicima se obratila i premijerka Srpske, Željka Cvijanović i odgovorila na optužbe opozicije da je situacija u Srpskoj katastrofalna, tvrdeći da ona nije ni približna onoj kakvom je opisuje opozicija.

Odgovarajući na optužbe u vezi sa interpelacijama koje su upućene Vladi Srpske, premijerka Željka Cvijanović naglasila je da Vlada neće odgovarati na njih jer postoji i takva mogućnost, a da Narodna skupština Republike Srpske odlučuje hoće li se o njima raspravljati.

Tamo su podaci koji su falš, ali dobro - to su vaši materijali, rekla je Cvijanovićeva, koja je potom iznosila statističke podatke iz kojih se vidi da je ekonomsko stanje u Srpskoj bolje nego u nekim zemljama okruženja.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ambasadori BiH u svijetu služe za obračun sa institucijama Srpske i da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak ne upravlja svojim resorom.

"Žalosno je kako izgleda diplomatsko-konzularna mreža BiH. Znam da je u ovakvoj BiH teško definisati prioritete spoljne politike, a još teže je sprovoditi i upravljati tom strukturom gdje se ne zna ko pije, a ko plaća", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

11.05 - Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske tvrde da je prekršeno više zakona i skupštinski Poslovnik o radu jer su sa dnevnog reda sjednice parlamenta povučeni revizorski izvještaji.
Opozicija je prilikom rasprave o dnevnom redu najavila da će za svaku narednu skupštinsku sjednicu predlagati da budu razmatrani revizorski izvještaji.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da nije prekršen Poslovnik, kao i da poslanici ne mogu raspravljati o interpelacijama opozicije jer nisu na predloženom dnevnom redu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da ne prihvata tvrdnje opozicije i da se u Narodnoj skupštini radi prema ustaljenoj proceduri i u skladu sa Poslovnikom o radu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslanici bi trebalo da razmatraju po hitnom postupku prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Srpske i prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Na dnevnom redu 21. redovne sjednice parlamenta Srpske su prijedlozi zakona o rudarstvu, o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, o izmjenama i dopunama Zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu, te o prijedlogu Kodeksa ponašanja narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Biće razmatrani i nacrti zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, o hemikalijama, o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Na dnevnom redu je prijedlog strategije razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine, te nacrt strategije mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj za period od 2017. do 2027. godine.

Pred poslanicima će se naći izvještaj o stanju sektora osiguranja u Republici Srpskoj za 2016. godinu, izvještaj o radu Agencije za osiguranje Republike za 2016. godinu, izvještaj o finansijskom poslovanju republičke Agencije za osiguranje za 2016. godinu sa zaključkom Vlade Republike Srpske.

Narodna skupština razmatraće izvještaj o realizaciji Strategije razvoja turizma Republike Srpske za period od 2011. do 2020. godine u 2016. godini, godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH za 2016. godinu.

Biće razmatran izvještaj o radu javnog preduzeća Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ za 2016. godinu, Plan rada za 2017. godinu i izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja RTRS-a za 2016. godinu - eksterna revizija.

Predviđeno je da prva tačka dnevnog reda budu poslanička pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske.

Prenos možete pratiti na RTRS plus.