latinica  ћирилица
12/09/2017 |  09:49 ⇒ 09:49 | Autor: RTRS

Australija - Oštrije kazne za zlostavljanje djece na internetu

U Australiji su danas najavljene odredbe o novim krivičnim djelima i oštrije kazne za emitovanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu u pokušaju da se smanji upotreba tehnologje u pedofiliji.
Bezbjednost na internetu - Foto: RTRS
Bezbjednost na internetuFoto: RTRS

O prijedlozima novih zakona glasaće se u parlamentu ove sedmice.

Planirano je da budu uvedene oštrije kazne provajderima interneta koji ne prijave policiji protivzakonit materijal iz ovog domena i da se produže zatvorske kazne za djela pedofilije.

"Ovo je najsnažnija akcija protiv pedofila u ovoj generaciji", izjavio je ministar pravde Majkl Kinan novinarima u Kanberi, ali nije saopštio detalje o kaznama.

Ministar je dodao da je cilj novih mjera sprečavanje pojave novih formi seksualnog zlostavljanja djece, prenio je AP.

List "Herald san" piše da bi provajderi interneta i sajtovi poput "Fejsbuka" mogli da budu kažnjeni novčano u rasponu od 16.800 do 135.000 američkih dolara.

Kinan je rekao da je nazadovoljan zbog nedovoljnih zatvorskih kazni za lica osuđena za pedofiliju i da će novim zakonom biti definisana minimalna obavezna kazna "za najteža i ponovljena djela".

"Od 2012. godine, samo 58 odsto osuđenih za seksualna djela nad djecom provelo je vrijeme u zatvoru", rekao je Kinan i dodao da je uobičajeni period koji se provede iza rešetaka samo šest mjeseci.

On je naglasio da postoji "zapanjujuć i neprihvatljiv" broj vršilaca ovakvih krivičnih djela koji se vraćaju u društvo bez nadzora i da zato predstavljaju "neprihvatljiv rizik po našu djecu".

Izvor: Srna